A szex a kulcs a jó alváshoz?

fiatal pár egymáson fekszik nő kezében fehér rózsa
2022. október 6

Az év hűvösebb hónapjai gyakran nehéznek bizonyulhatnak… A legtöbben kimerültek és bosszúsak vagyunk, mivel az idő kifejezetten borús. Ilyenkor sok embernek alvásproblémái is vannak, amit rengetegen a téli depressziónak vagy a tavaszi fáradtságnak tudnak be – utóbbi probléma nyilván hónapfüggő. Rengetegen szinte bármit megtennének egy jó alvásért! Azonban van egy nagyon kellemes módja annak, hogyan tehetjük jobbá, hosszabbá és pihentetőbbé az alvást. A válasz pedig viszonylag egyszerű: a rendszeres és kielégítő szexuális élet. Bizony!

A szex pozitív hatásai a jó alvásra

Rengeteget lehet arról olvasni, hogy a szex mennyit segít a fogyásban (hiszen az együttlét folyamán a férfiak percenként 4, míg a nők 3 kalóriát égetnek el), illetve milyen pozitív hatással van például a szív egészségére. Azonban viszonylag kevés szó esik arról, hogyan segít abban, hogy az alvás megfelelő mennyiségű és minőségű legyen. Egy 2015-ben publikált kutatás arra kereste a választ, hogy a jó alvás – és annak hiánya – milyen hatással van az alanyok szexuális életére, és összességében a szexuális vágyaikra. A kutatásban 171 olyan nő vett részt, aki nem szedett antidepresszánsokat. A résztvevők alapértékeit laboratóriumi körülmények között mérték fel, majd a következő 14 napban, ébredés után ki kellett tölteniük egy tesztet. Az elemző szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy azok a résztvevők, akik nem aludtak eleget, azoknál csökkent a szexuális vágy. Elég ördögi körnek hangzik… Hiszen, ha nem alszom eleget, és még a szexuális vágyam is csökken, akkor a szex hogyan hathat pozitívan az alvásra?

Akkor mégis mi a megoldás?

A kérdés jogos, de a titok nyitja éppen abban rejlik, hogy megtörd ezt az ördögi kört. Ha a munkából hazaesve úgy érzed, nincs semmi hangulatod egy kis lepedőgyűrésre, próbáld meg magad ráhangolni egy forró fürdővel és egy pár gyertyával. Ha úgy érzed, hogy ez sem válik be, akkor a megfelelő légkört illóolajokkal is előteremtheted. Vannak olyan illatok, amelyek kifejezetten afrodiziákumnak számítanak. Tudtad például, hogy a Fülöp-szigeteken a friss házasok ilang-ilanggal édesítik meg a nászéjszakát? Ráadásul különös előnye, hogy nem csak vágyfokozóként működik, hiszen amellett nyugtat és ellazít. Ha pedig úgy éreznéd, hogy számodra az illata önmagában túl émelyítő, akkor nyugodtan keverd össze – ízlésed szerint – más illóolajjal. Érdekesség, hogy az ilang-ilang az egyik fő összetevője a Chanel No. 5 parfümnek is, amelyet minden idők egyik legszexisebb parfümjének tartanak. Hiszen ki ne emlékezne arra, amikor Marilyn Monroe kijelentette, hogy az ágyban csak egy csepp Chanel No. 5-ot visel?

Egy jó alvás és azok a bizonyos hormonok…

Ha pedig megvan a ráhangolódás, akkor igazából már simán mennek a dolgok. És mi az eredmény, hogyan hathat pozitívan az alvásra a szexuális együttlét? Nos, az orgazmus következtében felszabadulnak az úgynevezett prolaktin hormonok. Ezeknek egyik hatása, hogy az ember álmosnak érzi magát, és könnyebben szenderül álomba. És ez mit bizonyít? Csak a kezdő lépést kell megtennünk ahhoz, hogy az alvásunk minősége és mennyisége jelentősen javuljon, és ehhez még gyógyszert sem kell szednünk. Summa summarum, kijelenthetjük: ha rendszeresen élünk szexuális életet, akkor minden tekintetben csak jól járunk.

1

Vélemény, hozzászólás?