AIDS világnap – előzd meg a bajt!

kézfejek egymásba fonódva piros szalaggal az AIDS összefogása ellen
2022. december 1

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) az emberi immunhiány vírusa (HIV) által előidézett tünetegyüttes. Egész pontosan 1981. december 1. óta jegyzik különálló betegségként, így lett ez a nap világszerte „AIDS világnap”-ként ismert. Az AIDS azonban már jóval korábban megjelent, és habár máig rengeteg tévhit övezi, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően manapság már lehetséges normális és hosszú életet élni fertőzöttként is.

Megelőzés és tények az AIDS-ről

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megelőzés. Az egyik leghatékonyabb módszer az óvszer használata, a monogám párkapcsolat, illetve az egyszer használatos fecskendők használata. Sok tévhit kering a betegségről, éppen ezért fontos hangsúlyozni: a vírus csak akkor terjed, ha a fertőzött vére, anyateje, hüvelyváladéka, ondója vagy éppen a könnye a másik személy nyálkahártyájára, vagy sebén keresztül a véráramba kerül.

Leegyszerűsítve: a kézfogás, közös mosdó- illetve evőeszköz-használat, tüsszentés, köhögés, illetve a vérszívó rovarok sem jelentenek potenciális veszélyforrást. Ennek tudatosítása segíthet a megbélyegzés csökkentésében.

Meghökkentő adatok

A Magyarországon élő HIV-fertőzöttek száma jelenleg nem ismert, csak egy hozzávetőleges számot tudunk. Ennek oka, hogy csupán a regisztrált esetek vannak rögzítve.

A tünetmentes HIV fertőzöttek száma azonban ennek akár három-négyszerese is lehet! A kórokozó tovább terjed annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben dollármilliókat költöttek a prevenció fontosságát hangsúlyozó kampányokra az egészségügyi világszervezetek. Lényeges kiemelni, hogy manapság már léteznek olyan kezelések és módszerek, amelyeknek köszönhetően a betegek teljes életet élhetnek. Azonban egy valamiben egyetértenek a szakemberek: a legfontosabb és leghatékonyabb módszer mégis a megelőzés.

Légy tudatos és szentelj kellő figyelmet a védekezésre, ne csak az AIDS világnapján, hanem minden nap! A te egészséged, a te felelősséged.

1

Vélemény, hozzászólás?