Coming out: érzelmi tippek előbújóknak és szeretteiknek

LMBTQ szivárványos torták
2024. június 10

Tudjuk, hogy nem egyszerű dolog megismerni és elfogadni önmagunkat. Az LMBTQ közösség tagjainak sajnos még nehezebb dolga van, hiszen egy olyan társadalomban élünk, ami gyakran tűnhet kevésbé befogadónak. Mi a következő blogbejegyzésben konkrét, gyakorlati tanácsokat hoztunk arra az esetre, ha szeretnél coming outolni, vagyis előbújni. De ha egy barátod, családtagod tisztel meg azzal, hogy elmondja neked a szexuális orientációját, arra is hoztunk néhány tippet, te hogyan segítheted ebben a folyamatban.

Soha nem felejtjük el azt a remegő hangot, amivel egy barátunk coming outolt még 15 évvel ezelőtt Margitsziget valamelyik kocsmájában. Csak megöleltük, koccintottunk és léptünk tovább. A barátságunkat egy pillanatra sem rengette meg. És a szívünk mélyén tudtuk is róla, de nyilván nem a mi dolgunk előbújni a másik helyett. Ezt mindenkinek magának kell megérlelnie, hogy előáll-e ezzel, és a továbbiakban hogyan folytatja az életét.

Coming out: csakis szabad akaratból

Ezzel el is érkeztünk az első, nagyon fontos ponthoz – ha azt is gondolod a barátodról, a munkatársadról, hogy meleg, nem a te feladatod erre felhívni a figyelmét! Nincs hozzá közöd, ahogy ahhoz sem, hogy a heteró kollégád, barátod kivel randizik, mit csinál a négy fal között vagy akárhol… csakis akkor, ha beavat önként téged.

A következő tanácsokból csak te tudod, hogy melyik szimpatikus, melyik passzol a személyiségedhez, itt most általános tippekkel jövünk. Rajtad múlik, mit tudsz ezekből hasznosítani.

1. Készülj fel!

 • Önismeret: Ismerd meg saját identitásodat és orientációdat! A legfontosabb, hogy te kényelmesen érezd magad a bőrödben. Az önelfogadás az első lépés a coming out folyamatában.
 • Információgyűjtés: Olvass utána a saját szexuális orientációdnak vagy nemi identitásodnak! Keress olyan történeteket, amelyek hasonlóak a tiédhez, és találj támogató közösségeket! Itthon is több LMBTQ civil szervezet működik, fordulj hozzájuk kérdésekkel és nézd meg, milyen programokat szerveznek!
 • Felkészülés: Gondold át, hogyan szeretnéd elmondani! Készíts elő kérdés-válasz doksit, készülj fel, hogy milyen kérdések érkezhetnek feléd – a negatívokra is érdemes készülni – és írj rá válaszokat magadnak!

2. Jókor, jó helyen

Megfelelő időzítés: Te ismered a közeget, akiknek szeretnéd elmondani. Válassz olyan időpontot, amikor a családtagok vagy barátok nyugodtak, ráérnek és nem stresszesek. Talán érdemes kerülni a nagy családi eseményeket, de ezt tényleg csak te tudod eldönteni.

Biztonságos helyszín: Olyan helyet válassz, ahol mindannyian kényelmesen érezhetitek magatokat, és ahol nyugodtan beszélhettek. Nem kell félni attól, hogy a másik asztaltól valaki belehallgat az intim beszélgetésetekbe!

LMBTQ barátok őszinte beszélgetésben

3. Csak őszintén

 • Őszinteség: Légy őszinte és közvetlen! Mondd el, hogy miért fontos számodra a coming out, és hogy mit vársz a beszélgetéstől. Fontos,hogy a másik fél belelásson a helyzetedbe, az érzéseidbe.
 • Könyvek és források ajánlása: Ha szükséges, ajánlj könyveket vagy cikkeket, amelyek segíthetnek a megértésben a többieknek! Egy listát is készíthetsz, amit aztán elküldhetsz, ha kérik. De akár a saját érzéseidet is leírhatod nekik!
 • Természetesen az is lehet, hogy a coming outod teljesen természetes a környezetednek, és simán megvan, nem is kell ennyi jó tanács hozzá.

4. Keress közössséget!

 • Támogató csoportok: Csatlakozz LMBTQ támogató csoportokhoz, ahol megoszthatod a tapasztalataidat és tanácsot kaphatsz. De itt jó programokat is találsz a szórakozástól a lelki egészségig!
 • Mentális egészség támogatása: Ha úgy érzed, járj terapeutához, vagy csoportterápiára. Keresd meg a számodra legjobb lelki segítőt!

Coming out: mit tehetek, ha a gyerekem/barátom előbújik

1. Légy nyitott és empatikus

 • Hallgatás: Figyelj oda, amikor a szeretted megosztja veled az érzéseit. Ne szakítsd félbe, és hagyd, hogy teljesen elmondja, amit szeretne! Ez a beszélgetés most nem rólad szól. Gondolj bele, mennyi gondolkodás, szorongás előzhette meg ezt a párbeszédet! (Persze van, akinek ez sima ügy.)
 • Empátia: Mutass empátiát és megértést, ahogy egyébként bármi más témában is tennéd a családtagod vagy barátod felé! Fejezd ki, hogy nem változott részedről a kapcsolatotokban semmi, maximum az, hogy még jobban tiszteled, hogy ennyire önazonos!
Segítségnyújtás coming out során: két női kéz szivárványos háttér előtt

2. Érdeklődj a másiktól!

 • Kérdezz!: Ha valamit nem értesz, bátran kérdezz! Mutass érdeklődést és kíváncsiságot anélkül, hogy ítélkeznél!
 • Támogatás felajánlása: Kérdezd meg, hogyan támogathatod őt a legjobban! Légy nyitott az igényeire és kéréseire.

3. Tanulj a témáról!

 • Önképzés: Olvass utána a szexuális orientációknak és nemi identitásoknak. Rengeteg hiteles forrás áll rendelkezésre könyvek, cikkek és online anyagok formájában.
 • Támogató közösségek keresése: Keress olyan támogató csoportokat vagy fórumokat, ahol családtagok és barátok osztják meg tapasztalataikat és tanácsaikat!

4. Teremts biztonságos környezetet!

 • Pozitív visszajelzés: Adj pozitív visszajelzést és biztosítsd a szerettedet arról, hogy elfogadod és támogatod!
 • Nyitott kommunikáció: Biztosítsd arról, hogy mindig számíthat rád, és hogy bármikor beszélhet veled az érzéseidről.
LMBTQ barátok szivárvánoys zászlóval

Nem vagyunk egyformák

Nem vagyunk egyformák, és ez egy jó dolog! 🥰️ A támogató hálózat keresése nagyon-nagyon fontos. A nyitottság, az empátia mindegyik féltől elengedhetlen. Tudd, hogy nem vagy egyedül, és reméljük, hogy végre olyan világban élhetünk majd, ahol mindenki annak a kezét fogja meg az utcán, akinek akarja rosszalló pillantások nélkül.

4

Vélemény, hozzászólás?