Modern párkapcsolat: situationship, etikus non-monogámia és PLP

Szív rajzolva a homokba, a tengerparton
2024. június 22

Bár régen is voltak a monogámiánál kacifántosabb párkapcsolati formák, nem igazán adtak neki neveket. Valószínűleg azért, mert nagy tabu volt ezekről beszélni a kínzó (?) és szigorú monogámia világában. Ebben a blogbejegyzésben most összeszedtünk neked a modern párkapcsolat különböző formáit.

Ami egyébként nem jelenti azt, hogy kötelező lenne bármelyik is a számodra. Jó tudni és nevén nevezni a dolgokat, hogy aztán eldönthesd, ez tetszik-e neked vagy sem. A legfontosabb, hogy nyomás nélkül és kellő önismerettel dönts arról, hogy te milyen párkapcsolati formában élnél.

Párkapcsolat Wonder Woman módra

Lehet már hallottál arról, hogy a Wonder Woman karakter megalkotója, az amerikai író és pszichológus, William Moulton Marston a poliamor párkapcsolat híve volt. Ez a ‘40-es évek Amerikájában eléggé kiakasztotta a társadalmat. Marston házasságban élt Elizabeth Holloway Marston pszichológussal, aki szintén szerepet játszott a Wonder Woman karakter kialakításában. Emellett Olive Byrne kutatási asszisztensével is együtt élt. Marston szerette volna bebizonyítani, hogy így is lehet boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban élni.

via GIPHY

Kezdjük a monogámiával!

Ez az a forma, amelyet mindannyian ismerünk. Születésünktől fogva erre láttunk példákat magunk körül. Persze, lehet, hogy te kivétel vagy! A monogámia olyan párkapcsolat, amelyben két ember egymással hűségesen és kizárólagosan tart fenn intim kapcsolatot. A monogámiát különböző módon értelmezik és gyakorolják az emberek, és nincs egy univerzális formula a tökéletes monogám kapcsolathoz. 

Távkapcsolat

A távkapcsolat kifejezést az elmúlt évtizedekben kezdték el használni a párkapcsolati kutatásokban és a mindennapi nyelvhasználatban. Lehet, hogy már te is próbáltad – itt a felek fizikailag távol élnek egymástól – akár ideiglenesen vagy mindig. Például a koronavírus járvány alatt nagyon sokan kényszerültünk arra, hogy távkapcsolatban éljünk. Vannak tippek és praktikák, hogy hogyan lehet fenntartani, már ha ezt szeretnék a felek 🙂

Fiatal lány távkapcsolatban, telefonál

Nyitott kapcsolat

Régebben csak azt mondtuk, hogy “nyitott kapcsolat”, ma már viszont rengeteg különféle módja létezik. A nyitott kapcsolat olyan párkapcsolat, amelyben a partnerek lehetőséget adnak egymásnak arra, hogy szabadon kapcsolódjanak más emberekkel is romantikusan és/vagy szexuálisan, miközben továbbra is kötődést mutatnak az eredeti partner iránt. 

A nyitott kapcsolatok különböző formái léteznek, és a partnerek saját egyedi szabályokat határoznak meg a kapcsolatuk számára. Minden kapcsolatban renkdívül fontos a kommunikáció és az önismeret, de a nyitott kapcsolatokban ez még inkább így van, hiszen itt *muszáj* beszélgetni a feleknek teljesen őszintén, hogy valóban fenn tudják tartani ezt a párkapcsolati formát.

Etikus non-monogám kapcsolat

Ez a párkapcsolat a nyitott kapcsolatok közé tartozik, de itt a felek többet megengednek egymásnak a mással való szexelésen kívül. Az etikus non-monogámia választása személyes és egyéni döntés, amely csak a résztvevők közötti kölcsönös megállapodás alapján működhet jól. Az őszinte kommunikáció és az egymás iránti tisztelet itt is elengedhetetlen annak érdekében, hogy az etikus non-monogám kapcsolat sikeres és kielégítő legyen minden résztvevő számára. 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy – megállapodás szerint – az etikus non-monogám kapcsolatban élők szex előtt vagy után mozizhatnak, vacsorázhatnak is az adott emberrel. Vagyis konkrétan randizhatnak másokkal, szexen kívül is tölthetnek időt másokkal. Viszont egy fontos szabály az, hogy az aktuális randipartnernek el kell mondania, hogy ő etikus non-monogám kapcsolatban él, vagyis az időnként eltöltött kellemes programoknál és szexnél többet a másik ne várjon tőle.

Situationship

Bevalljuk őszintén, mi nemrég futottunk bele ebbe a kifejezésbe. Azt hittük, hogy ez a korábbi “f*ckbuddy” kifejezés megfelelője, de nem egészen. A „situationship” kifejezés egy összevonása a „relationship” (kapcsolat) és a „situation” (helyzet, állapot) szavaknak. Olyan helyzetet vagy kapcsolatot jelöl, amely nem egyértelműen definiált vagy kategorizált. Ez egy olyan párkapcsolati forma, amely nem felel meg a hagyományos párkapcsolat vagy barátság típusának, és gyakran jellemzi a bizonytalanság, a határok vagy a kötelezettségvállalások hiánya.

A situationship lehet egyfajta „szürke zóna” a barátság és a romantikus párkapcsolat között, ahol a felek vonzódhatnak egymáshoz vagy időt tölthetnek egymással, de nem határozzák meg egyértelműen a kapcsolat típusát vagy az elkötelezettség szintjét. 

A situationship helyzet lehet két ember között vagy akár egy csoportban is, ahol az érzelmek és a dinamikák bonyolultak vagy nem egyértelműek. Az szinte biztos, ha ilyen kapcsid van, nem kell a partnered családjához járni ebédre 😅

Fiatalok situationship-ben: párkapcsolat és barátság között akár csoportban

Poliamoria

Emlékszünk, nagyjából 10-15 éve jött be Magyarországra ez a fogalom. Női magazinok cikkeztek róla és könyvek jelentek meg. Ma már sokféle formája van ennek is. A lényeg, hogy a partnerek között szex és szerelem is van, viszont ez lehet több partnerrel egyszerre. Lehetnek szerelmi háromszögek, négyszögek vagy bármely más struktúra.

Írunk egy egy kitalált példát egy poliamor kapcsolatra, hogy könnyebben érthető legyen ez a felállás. Ezzel csak szeretnénk megmutatni, hogy hogyan alakulhat ki egy ilyen párkapcsolat.

Alex és Sarah régóta párkapcsolatban vannak, de nyitottnak érzik magukat arra, hogy más emberrel is kapcsolódjanak. Ekkor ismerik meg Jamie-t, aki azonnal szoros kapcsolatba kerül mindkettőjükkel. Így hármasban döntenek úgy, hogy etikusan és nyíltan működő poliamor kapcsolatban élnek tovább.

Alex a központi figurája a kapcsolatnak, mindkét partnerét egyformán szereti, de más-más módon. Sarah-val érzelmileg kapcsolódik, míg Jamie-vel az intellektuális kötődés dominál. Mindhárom partner egyetért abban, hogy fontos a tisztelet, őszinteség és nyílt kommunikáció a kapcsolatban, és rendszeresen megbeszélik az érzéseiket, szükségleteiket és határaikat.

Talán el tudjátok képzelni, hogy mennyi, de mennyi őszinte kommunikáció szükséges mindhárom fél részéről, hogy ez a felállás működni tudjon. Ha szeretnél többet megtudni erről a formáról, keresd például a Poliamoria Magyarország felületeit!

Poliamor párkapcsolat színes háromszögekkel szemléltetve

PLP – platonic life partnership

A platonic life partnership (plátói életközösség/partnerség) olyan kapcsolati forma, amelyben két vagy több ember szoros köteléket alakít ki egymás között, de nincs benne semmi szex vagy szerelem. Ez a fajta párkapcsolat alapvetően az érzelmi támogatásra, a mély barátságra és a kölcsönös tiszteletre épül. Akár egy aszexuális közösség is dönthet úgy, hogy összeköltözik, de az aszexualitás nem kötelező eleme.

A platonic life partnership lehet például két barát között, akik mély barátságban élnek, osztoznak egymás életén és támogatják egymást minden kihívásban. Ez a kapcsolatforma lehetőséget ad arra, hogy az emberek kölcsönösen kitárulkozzanak egymásnak, biztonságban érezzék magukat és egy hosszú távú, meleg kapcsolatra építhessék fel az életüket.

Szerintünk a lényeg, hogy megtaláld azt a párkapcsolati formát, amelyben önmagad lehetsz, amit valóban te választottál, külső nyomás nélkül! És bármelyiket is választod a masculan Veled van! ❤️️

4

Vélemény, hozzászólás?