A szex a kulcs a jó alváshoz?

2022. október 6

Az év hűvösebb hónapjai mindig elég nehéznek bizonyulnak: a legtöbben kimerültek és bosszúsak vagyunk, mivel az idő kifejezetten borús, és ilyenkor sok embernek alvásproblémái is vannak, amit sokan a téli depressziónak vagy a tavaszi fáradtságnak tudnak be – utóbbi probléma nyilván hónapfüggő. Azonban van egy nagyon kellemes módja annak, hogyan tehetjük jobbá, hosszabbá és pihentetőbbé az alvást.

A válasz pedig viszonylag egyszerű: a rendszeres és kielégítő szexuális élet. Bizony! Rengeteget lehet arról olvasni, hogy a szex mennyit segít a fogyásban (hiszen az együttlét folyamán a férfiak percenként 4, míg a nők 3 kalóriát égetnek el), illetve milyen pozitív hatással van például a szív egészségére – de viszonylag kevés szó esik arról, hogyan segít abban, hogy az alvás megfelelő mennyiségű és minőségű legyen.
Egy 2015-ben publikált kutatás arra kereste a választ, hogy az alvás – és annak hiánya – milyen hatással van az alanyok szexuális életére, és úgy összességében a szexuális vágyaikra. A kutatásban 171 olyan nő vett részt, aki nem szedett antidepresszánsokat. A résztvevők alapértékeit először laboratóriumi körülmények között mérték fel, majd a következő 14 napban, közvetlenül ébredés után ki kellett tölteniük egy online tesztet. A kutatást elemző szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok a résztvevők, akik nem aludtak eleget, azoknál csökkent a szexuális vágy.

Igen, elég ördögi körnek hangzik – hiszen, ha nem alszom eleget, és még a szexuális vágyam is csökken, akkor a szex mégis hogyan hathat pozitívan az alvásra? A kérdés jogos, de a titok nyitja éppen abban rejlik, hogy megtörd ezt az ördögi kört. Ha este, a munkából hazaesve úgy érzed, hogy nincs semmi hangulatod egy kis lepedőgyűrésre, akkor próbáld meg magad ráhangolni egy forró fürdővel és egy pár gyertyával. Ha úgy érzed, hogy ez sem válik be, akkor a megfelelő légkört illóolajokkal is előteremtheted, hiszen vannak olyan illatok, amelyek kifejezetten afrodiziákumnak számítanak. Tudtad azt például, hogy a Fülöp-szigeteken a friss házasok ilang-ilanggal édesítik meg a nászéjszakát? Ráadásul különös előnye, hogy nem csak vágyfokozóként működik, hiszen amellett nyugtat és ellazít. Ha pedig úgy éreznéd, hogy számodra az illata önmagában túl émelyítő, akkor nyugodtan keverd össze – ízlésed szerint – más illóolajjal. Egyébként érdekesség, hogy az ilang-ilang az egyik fő összetevője a Chanel No. 5 parfümnek is, amelyet minden idők egyik legszexisebb parfümjének tartanak. Hiszen ki ne emlékezne arra, amikor Marilyn Monroe kijelentette, hogy az ágyban csak egy csepp Chanel No. 5-ot visel?

Ha pedig megvan a ráhangolódás, akkor igazából már simán mennek a dolgok. És mi az eredmény, hogyan hathat pozitívan az alvásra a szexuális együttlét? Nos, az orgazmus következtében felszabadulnak az úgynevezett prolaktin hormonok, amelyeknek egyik hatása, hogy az ember álmosnak érzi magát, és könnyebben szenderül álomba. És ez mit bizonyít? Csak a kezdő lépést kell megtennünk ahhoz, hogy az alvásunk minősége és mennyisége jelentősen javuljon, és ehhez még gyógyszert sem kell szednünk. Summa summarum, kijelenthetjük: ha rendszeresen élünk szexuális életet, akkor minden tekintetben csak jól járunk.