Óvszerhasználat – miért és hogyan?

par-ovszert-hasznal
2023. február 28

Az óvszer nem újkeletű dolog, évezredek óta használják az emberek, minden bizonnyal te sem most hallasz róla először. Tudtad például, hogy eleinte csak a szexuális úton terjedő megbetegedések kivédésére szolgált, majd később a nem kívánt terhesség megakadályozására, ma pedig akár egy izgalmas szexuális segédeszközként is alkalmazható? A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő óvszereket még ma is sok tévhit és kérdés övezi. Miért fontos az óvszerhasználat? Mekkora védelmet nyújt? Csökkenti-e az érzékenységet az együttlét során?

A masculan csapata összeszedte a leggyakoribb kérdéseket az óvszerrel, és annak használatával kapcsolatban, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a kételyeknek.

Miért fontos az óvszerhasználat? Mire jó?

Az óvszerhasználat fontossága már az ősemberekben is tudatosult, hiszen ők is felismerték a szexuális eredetű megbetegedések súlyosságát, és meg akarták akadályozni a terjedésüket. Persze, mi már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem állati testrészeket kell alkalmaznunk amikor lepedőgyűrésre készülünk partnerünkkel, hanem egy saját igényeinkre alakított, kényelmes és diszkrét óvszert használhatunk. Ennek elmulasztása viszont hatalmas kockázatokkal járhat. 

Nemi betegségek elleni védelem

A nemi úton terjedő betegségek folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak világszinten. Sajnos ez alól Magyarország sem kivétel, ugyan jóval elmaradunk a környező országoktól, de nálunk is minden évben egyre felfelé ível a fertőzött emberek száma

A gonorrhoea, chlamydia, herpesz, HPV és hepatitis nem ritka a magyar fiatalok körében. Ezek közül sok betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel is járhat, illetve további betegségeket is előidézhet. 

A HIV fertőzés a nemi betegségek közül a legveszélyesebb, hiszen nincsen ismert gyógymódja, szinten tartani lehet folyamatos kezeléssel a betegség korai stádiumában. A szifilisz gyógyítható ugyan, de a betegség által okozott kárt a legtöbb esetben nem lehet visszafordítani.

A gumióvszer közel 100 százalékos biztonságot nyújt a nemi betegségek ellen. Ez a ma ismert legmegbízhatóbb módja a biztonságos szexuális együttlétnek.

orvos fehér ingben a fogamzásgátlót és az óvszert mutatja be

Nem kívánt terhesség megelőzése

A nemi betegségeken túl a terhesség megelőzése a legnyomósabb érv az óvszer használata mellett. Ugyan léteznek más módszerek is, mint például a fogamzásgátló tabletta alkalmazása, az orvosok mégis a két módszer kombinálását tartják a legbiztosabbnak. Fontos kiemelni azt is, hogy míg a fogamzásgátló egy hormonokat tartalmazó készítmény, ami sok mellékhatással és kellemetlenséggel járhat, a gumióvszer teljesen hormonmentes.

óvszer helyes felhelyezése egy kibontott banánon bemutatva

Hogyan kell használni az óvszert?

Mindenekelőtt érdemes megnézni, hogy a csomagolása nem sérült, illetve ellenőrizni kell a lejárati dátumot. Az óvszer száraz, hűvös környezetben tárolva akár öt évig is megtarthatja a szavatosságát, ezért nem érdemes autóban, vagy egyéb olyan helyen tárolni, ahol fokozott melegnek lehet kitéve. Pénztárcában tárolás esetén érdemes figyelni arra is, hogy lehetőleg ne érintkezzen az aprópénzzel, iratok sarkával, illetve semmi olyan tárggyal, ami véletlenül felsértheti.

 • Ha meggyőződtél arról, hogy az óvszer használható, nyisd ki a csomagot a jelzett oldalán, figyelve arra, hogy ne sértsd meg, és óvatosan vedd ki.
 • Ezután a megfelelő irányban a péniszre kell illeszteni, és összefogni a tetején lévő sapkát, majd legörgetni.
 • Az aktus végén egyből húzd le és köss rá egy csomót, úgy dobd ki a kukába.

Az óvszerhasználat előnyei

 • Könnyű beszerezhetőség: Szinte bármelyik szupermarketben vagy patikában megtalálható.
 • Kedvező ár: A Masculan termékei alkalmazkodnak a vásárlók igényeihez, így elérhető áron lehet hozzájuk jutni mind online, mind pedig az üzletekben.
 • Nagyobb élvezet: Ma már rengeteg féle óvszert lehet kapni, és sok közülük úgy lett kialakítva, hogy az együttlét még izgalmasabb és élvezetesebb legyen a partnered és a te számodra is.
 • Hosszabb ideig tarthat a szeretkezés: Bizonyos óvszerek késleltethetik a magömlést, mint például a Masculan Extra Long Pleasure.
 • Fogamzásgátlás.
 • Védelem a nemi betegségekkel szemben.

Az óvszerhasználat hátrányai

A legtöbb óvszer természetes gumiból készül, állati eredetű összetevők felhasználása nélkül, így csak abban a ritka esetben lehet probléma, ha valaki kifejezetten a latexra allergiás.

Érzékenyebb embereknek az ízesített gumi bevonata is válthat ki irritációt. Ebben az esetben érdemes visszatérni a klasszikus fajtához.

Van, akinek kellemetlen felajzott állapotban keresgélni és felhelyezni, azonban az óvszer használata egyszerűen beépíthető az előjátékba. Partneredet is könnyedén bevonhatod a felhelyezés folyamatába, máris nem lesz akkora nyűg.

Mire érdemes figyelni?

A kondom használata nem bonyolult, azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy minden zökkenőmentesen működhessen:

 • Az óvszer megfelelő használatához elengedhetetlen, hogy a jó méretet válaszd. A férfiak 87 százalékának a klasszikus méretű óvszer a jó. Ez a termék 17 cm hosszú és 52-56 mm széles, de érdemes lehet kísérletezni mielőtt élesben is bevetnéd. A nem megfelelő méretű óvszer könnyebben eredményezhet szakadást vagy lecsúszást.
 • Az óvszeren lévő sapka összeszorításával kiszorul a levegő belőle, és így jóval kényelmesebb és hatékonyabb lesz viselője számára.
 • A síkosító használata javasolt, hiszen így mindkettőtök számára élvezetesebb lehet a szeretkezés, és az óvszer sem sérül. Latex kondom használata esetén azonban kerülni kell az olajbázisú síkosítókat, mivel ezek roncsolják a szerkezetét, és így csökkentik a védelmet.
 • Ha az óvszernek a megszokottól eltérő a színe vagy a textúrája, lehet, hogy csomagolási hiba történt. Ebben az esetben semmiképp ne használd!
 • Egy óvszert mindössze egyszer lehet használni, ellenkező esetben egyáltalán nem garantált a védelem, hiszen nő a szakadás és a lecsúszás esélye.
 • Az óvszer eltávolítására különösen oda kell figyelni, érdemes egyben lehúzni görgetés helyett. Fontos az is, hogy az ejakulációt követően a nemiszervek ne érintkezzenek a fertőzések, és a nem kívánt terhesség kizárásának érdekében.
 • Az óvszer használata orális szexhez is erősen javasolt, hiszen a legtöbb nemi betegség ilyen formában is elkapható.
 • Anális és vaginális szexuális aktus esetén óvszert kell váltani, nem lehet egy óvszert használni mivel ez garantált fertőzéshez vezet partnered számára. 

Mi a teendő, ha valami félresikerül?

Előfordulhat, hogy valami nem egészen úgy alakul, mint ahogy azt elképzeltétek, de aggodalomra semmi ok. A legjobb, ha partnereddel nyíltan tudtok kommunikálni és megosztani egymással félelmeiteket vagy kételyeiteket, ezzel is mélyítve az intimitást.

Ha valamilyen okból kifolyólag az együttlét alatt az óvszer lecsúszik vagy kiszakad, keressetek fel egy szakorvost. A nőgyógyász fel tud írni 72 órás esemény utáni tablettát.

Miért válaszd a masculan óvszereket?

Napjainkban akkora választék van óvszerekből, hogy teljesen normális, ha az olvasó kicsit belezavarodik. A masculan német minőséget kínál fogyasztóbarát áron, és diszkrét házhozszállítással a webshopon.

A legpopulárisabb talán a szuper vékony gumióvszer, mint a masculan Sensitive, ami úgy lett kialakítva, hogy szinte alig lehessen érezni a jelenlétét. Napjainkban ez egy klasszikus terméknek számít, és kiváló védelmet nyújt aktus közben.

Az anatómiaiilag formált óvszerek, mint a masculan Anatomic, is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak kényelmes viseletük miatt. Ez a fajta valódi perfekcionistáknak lett kitalálva.

Elérhetőek ezen kívül az ultravékony óvszerek is, mint a masculan Pur, amik szinte teljesen láthatatlanok, és olyan érzetet keltenek, mintha nem is lennének ott.

De ki mondta, hogy az óvszer csak védelemre való? Ha szeretnéd feldobni az esti párnacsatát partnereddel, próbáld ki az érdes (masculan Dotted) vagy épp bordázott óvszereket (masculan Ribbed + Dotted), és garantált lesz az élvezet.

Ha pedig az előjátékhoz is keresel valami kis pluszt, az ízesített óvszerek lesznek a tieid, mint a masculan Frutti Edition.

Az egyik legkedveltebb prémium termék az oldalon a masculan Gold, ami gyengéd vaníliaillatával, és extravagáns csillogásával megalapozza a hangulatot.

fiatal pár az ágyban pihen biztonságos szex után

Összefoglalás

Az óvszerhasználat tehát nem csak megvéd a betegségektől és megakadályozza a nem kívánt terhességet, de mindezek mellett úgy beleépítheted a szexuális életedbe, hogy mind neked, mind pedig a partnerednek nagyobb élvezetet nyújtson. Mindig érdemes odafigyelni a helyes felhelyezésre és tárolásra, de igazából ebben hamarabb rutint szerezhetsz, mint gondolnád. 

3

Vélemény, hozzászólás?