Nemi betegségek: nyáron nagyobb az esély elkapni?

Fiatalok fesztiválon
2023. június 28

Itt a meleg, a nyár, a bulik és a fesztiválok ideje, azonban ez sok emberben felveti a kérdést: vajon a nemi betegségek tényleg jobban terjednek nyáron? Ezt a városi legendát leplezi le a masculan csapata ebben a cikkben. Ha téged is érdekel, honnan ered ez a mendemonda, és mekkora a valóságalapja, akkor olvass tovább!

Röviden a nemi betegségekről

A nemi betegségeknek megszámolhatatlan fajtája létezik, vannak amik könnyebben terjednek, és vannak, amik ritkábban fordulnak elő. Míg valamennyi hatékonyan kezelhető, több fajtára nem létezik még gyógymód. A masculan csapata összegyűjtötte a legelterjedtebb nemi betegségeket és jellemzőiket, hogy te is könnyedén felismerhesd őket.

A 4 leggyakoribb nemi betegség

A HPV, vagy másik nevén humán papillomavírus az egyik leggyakrabban előforduló nemi betegség a világon. A CDC becslései szerint 2018-ban mintegy 43 millió HPV-fertőzés történt, és ezek közül sok a tizen- és huszonévesek körébe tartozik. A HPV egyes, de nem minden típusa okoz nemi szervi szemölcsöket, azonban még így is a herpesz számít az egyik legfertőzőbb nemi betegségnek. Két vírustörzse létezik: az 1-es típusú herpes simplex (HSV-1) és a 2-es típusú herpes simplex (HSV-2); mindkettő szexuális úton terjed, és genitális herpeszt okoz, amelyek viszketést és fájdalmat okoznak. 

A harmadik leggyakrabban előforduló betegség, a szifilisz, ez a fertőzés egy szifiliszes sebbel, az úgynevezett csánkkal való közvetlen érintkezés által alakulhat ki. Ez általában a péniszen, a hüvelyben, a végbélnyíláson vagy a szájban található kerek, szilárd, fájdalommentes sebbel kezdődik. Ez a nemi betegség a legveszélyesebb, hiszen nagy a halálozási aránya, és nincs rá ismert gyógymód. 

A negyedik betegség, amit érdemes megemlíteni, az a HIV, melynek korai stádiumában az emberek 2-4 hétig tartó duzzadt mirigyeket, lázat, izomfájdalmakat, fejfájást vagy extrém fáradtságot tapasztalhatnak. Ezután a betegség „klinikai lappangási állapotba” kerül, amelynek során a tünetek évekig eltűnhetnek attól függően, hogy az illető kap-e kezelést. Természetesen még rengeteg nemi betegség létezik amik a világ minden táján fokozottan jelen vannak ezért mindig érdemes óvatosnak lenni.

A nemi betegésgek terjedése az életstílusnak köszönhető leginkább

A nemi betegségek terjedése

A nemi betegségeket megfelelő védekezés nélküli hüvelyi, orális és anális szex útján kaphatod el. Ezek terjedhetnek például közös tű használata által, de akár anyáról gyermekre is a terhesség alatt. A nemi betegségek nem mindig okoznak tüneteket, vagy csak enyhe mértékben, ezért lehetséges, hogy megfertőződtünk, és nem tudunk róla.

2021-ben több, mint 2000 csecsemő született szifilisszel, amelyet az édesanya hordozott magával, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) nemi betegségekre vonatkozó előzetes adatai szerint. Ez a szám 108%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A nemi betegségek terjedése nem évszakhoz kötött, hanem főleg az életstílussal és a viselkedéssel hozható összefüggésbe. Különböző megelőző intézkedésekkel lehet a legeredményesebbn tenni ellenük, mint például a masculan gumióvszereivel, amelyek hatékonyan védenek az esetleges fertőzések ellen.

Próbáld ki a masculan Extra Long Pleasure óvszert, ha egy kis extrát vinnél a védekezési módszereitekbe!

Baráti társaság fesztiválon beszél a nemi betegségek terjedéséről

Tényleg nyáron jobban terjed?

Sok helyen olvasni és hallani, hogy “nyáron jobban terjednek a nemi betegségek”, azonban ez mindössze egy tévhit. Az emberek egy része úgy véli, hogy a melegebb hőmérséklet, a lenge ruhák és a megnövekedett közös programok száma mind hozzájárulnak a betegségek terjedéséhez, azonban a statisztika ezt nem támasztja alá. 

A nemi betegségek terjedését mindig olyan tényezők okozzák, mint a védekezés nélküli szex, a több szexuális partner, a nemi úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek hiánya, a következetlen óvszerhasználat, és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés. Ezek a tényezők egész évben ugyanúgy jelen vannak, így nincs olyan időszak az évben, amikor a betegségek jobban vagy kevésbé terjednek. 

Tippek a nemi betegségek elleni védekezésre szakemberek szerint, amelyek minden évszakban működnek:

  • Védőoltás: A védőoltások biztonságos, hatékony és ajánlott módjai a hepatitis B és a HPV megelőzésének.
  • Csökkentsd a szexuális partnerek számát: Fontos, hogy olyan emberekkel létesíts szexuális kapcsolatot, akikben megbízol, és tudsz velük nyíltan kommunikálni bármilyen probléma esetén.
  • Kölcsönös monogámia: Egy monogám kapcsolat a legjobb módja annak, hogy a szexuális úton terjedő betegségeket kivédd. Érdemes az első pár hónap után szűrést végezni, és csak ezek után elhagyni a kondom használatot, amennyiben partnered is egyetért ebben.
  • Óvszer használata: A gumióvszer a nemi betegségek 99 százalékát képes távol tartani helyes használat esetén. Ez a ma ismert legmegbízhatóbb módja annak, hogy biztonságos szexuális együttlétekben vehess részt.
  • Önmegtartóztatás: A fertőzés elkerülésének legmegbízhatóbb módja, ha nem élünk nemi életet, persze ez nem feltétlen életképes tipp mindenki számára.

Fontos a nemi betegségek megelőzése

A nemi betegségek megelőzése rendkívül fontos, és van jó pár dolog, amit te is megtehetsz az egészséges szexuális életedért. A helyes óvszerhasználat kétségkívül a leghatékonyabb megelőzési mód. A masculan óvszerei magas minőségben és kedvező áron vásárolhatók meg a drogériákban vagy a webshopon keresztül, így mindenki könnyen hozzáférhet az óvszerfajták széles választékához. 

A rendszeres tesztelés azonban még az óvszerhasználat mellett is erősen javasolt, hiszen néhány nemi betegség nem csak közösülés közben kapható el. Azért is rendkívül fontos a tesztek elvégzése, mert a legtöbb nemi betegség teljesen gyógyítható, ha időben felfedezik, és minél fiatalabb valaki, annál fontosabb, hogy a lehető leghamarabb megkapja a megfelelő kezelést. Elengedhetetlen a nyílt kommunikáció a nemi betegségekről a szexuális partnereddel, és ha valami baj van, akkor azonnal értesíteni kell őt.

A HPV elleni védőoltás egy másik rendkívül hatékony megelőzési mód a humán papillona vírus bizonyos fajtái ellen, amelyet érdemes lehet igényelned háziorvosodnál.

Férfi mindig gumióvszert tart a zsebében, hogy megelőzze a nemi betegségeket

Ne csak nyáron, hanem mindig légy óvatos!

Tehát elmondható, hogy a nemi betegségek nem terjednek nyáron nagyobb számban, mint bármelyik másik évszakban, mivel ez elsősorban az emberek életviteléhez és viselkedéséhez köthető. Fontos figyelni a helyes óvszerhasználatra, és már az orális szexhez is érdemes gumit használni. Ajánlott rendszeres teszteléseken részt venni, és az eredményekről nyíltan beszélni pároddal. 

A masculan óvszereivel teljes védelmet nyújthatsz a nemi betegségek ellen saját magad és párod számára, ráadásul az estét is feldobhatod ízesített vagy érdes kondomjainkkal. A szexuális együttlét akkor a legjobb, ha biztonságban érzitek magatokat!

1

Vélemény, hozzászólás?