Ismerd meg, milyen óvszerfajták vannak!

Fiatal lány megvizsglja az óvszerfajtákat
2023. május 31

Az óvszervásárlás néha kihívás lehet, főként ha első alkalommal vágsz bele. Az óvszerszekció előtt állva nehéz kiválasztani a megfelelőt a számtalan lehetőség közül. Manapság már rengeteg különböző márkában, ízben, méretben és anyagban lehet hozzájutni az óvszerekhez. A legtöbb ember csak leveszi az elsőt a polcról, és reménykedik benne, hogy jól választott. A megfelelő óvszer beszerzését azonban nem szabad a véletlenre bízni, hiszen a nem megfelelő óvszer kényelmetlenségekhez, egészségügyi gondokhoz vagy akár nem kívánt terhességhez is vezethet. Minden bizonnyal, ha erre a cikkre kattintottál, akkor téged is érdekel, miként tudsz megfelelően választani. Ha fontos neked a szex minősége és a megfelelő védelem, akkor olvass tovább, mivel ebben a cikkben a masculan csapata mindent összegyűjtött a különböző óvszerfajtákról.

Óvszerfajták – ezeket találhatod meg a polcokon

Az óvszerfajták közül leggyakrabban három típus érhető el a polcokon, ezek a fajták a latex, a nem latex és a női óvszer. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár ugyanazt a célt szolgálják, összetételük és használatuk merőben különbözik.

Különböző óvszerfajták különböző színben

Latex óvszerek

A latex óvszer a legnépszerűbb és a legszélesebb körben elérhető óvszerfajta, így sok ember számára ez az első választás. Ahogy a neve is sugallja, ez a fajta óvszer latexből, gumifákról szüretelt természetes gumiból készül.

A latex rendkívül rugalmas anyag, akár 800 százalékig is megnyúlhat mielőtt elszakadna, így illeszkedik a különböző méretekhez sérülés kockázata nélkül, ezért is ez az egyik legmegbízhatóbb óvszerfajta.

1990-ben a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) szabványelveket határozott meg a latex óvszerfajták gyártására. Ezekre az óvszerfajtákra vonatkozó gyártási szabványok magukban foglalják, hogy minden óvszert szükséges elektromos árammal tesztelni, így ki lehet szűrni a lyukakat vagy egyéb sérüléseket. Emellett minden egyes tétel óvszeren véletlenszerű módon vízszivárgási és levegőtörési tesztet végeznek. Ezek a szabványminőségi tesztek a latex óvszereket nagyon biztonságossá teszik.

A latex óvszer azonban hajlamos a károsodásra, ha olajalapú anyagokkal, köztük babaolajjal, vazelinnel és étolajokkal együtt használják. A sérülés elkerülése végett ehhez az óvszerfajtához mindenképp vízalapú síkosítót érdemes választani.

Az emberek kevesebb, mint 1 százalékánál jelentkezik allergiás reakció a latex óvszerfajta használata közben, ez a fajta érzékenység abban az esetben alakulhat ki, ha túl sokat érintkezel vele.

A latex óvszerfajta előnyei

 • Kivételesen rugalmas, így nincs kockázata a szakadásnak vagy lecsúszásnak;
 • Szigorú minőségi teszteken mennek keresztül, amelyek garantálják a biztonságukat;
 • Nagyon hatékony a nemi betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzésében;
 • Széles körben elérhető;
 • Általában olcsóbb, mint a nem latex óvszerek;
 • Környezetbarát anyag, mivel a latex idővel felbomlik a hulladéklerakókban, ellentétben a nem latex társaikkal.

A latex óvszerfajta hátrányai

 • Olajalapú kenőanyagokkal együtt használva megsérülhet.
A masculan megbízható minőségű latex óvszereket értékesít több ízben, méretben és textúrában. Ha készen állsz feldobni a hálószobai párnacsatát, és mindezt biztonsággal szeretnéd csinálni, látogass el a webshopra, és böngéssz a termékek közül. Mindig figyelj rá, hogy a megfelelő méretet válaszd.

Fiatal pár poliizoprén óvszert próbál ki

Nem latex óvszerfajták

A nem latex óvszerfajták jellemzően poliuretánból vagy poliizoprénből készülnek. A nem latex óvszerfajta gyártása az 1990-es években kezdődött, főleg a latexre érzékeny emberek számára.

A latex óvszerekhez képest a nem latex óvszerek jobban vezetik a hőt, vagyis természetesebb érzést kelthetnek a szexuális együttlét során. Ennek ellenére van néhány különbség a különböző típusú nem latex óvszerek között.

A poliuretán egyfajta szintetikusan előállított hipoallergén műanyag. A poliuretánból készült óvszerfajta nem olyan rugalmas, mint a latex óvszerek, így hamar elvesztik formájukat, és hajlamosabbak lecsúszni vagy elszakadni. Az ilyen típusú óvszer csak olajbázísú síkosítóval használható.

A poliizoprén óvszer szintetikus gumiból készül, és olyan rugalmas, mint a latex óvszerfajta. A poliuretán óvszerektől eltérően a poliizoprén óvszerek nem használhatók olajalapú síkosítókkal.

A nem latex óvszerfajták előnyei

 • Jobban vezeti a hőt, így természetes érzést nyújt;
 • Alternatív megoldás a latexre érzékeny emberek számára.

A nem latex óvszerfajták hátrányai

 • Hajlamos a lecsúszásra és szakadásra;
 • Kevésbé rugalmas, mint a latex óvszerek;
 • Kevésbé hatékony a nemi betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzéséhez;
 • Drágább, mint a latex óvszer;
 • Mivel 100%-ban szintetikus összetevőkből készült, ezért a környezet szempontjából rosszabb alternatíva;
 • A hulladéklerakóban tovább tart lebomlania.

Melyik a hatékonyabb, latex vagy nem latex óvszer?

Általánosságban elmondható, hogy a helyes használat esetén a latex óvszerfajta 98 százalékban hatékony védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

A nem latex óvszerfajtákkal összehasonlítva számos tanulmány bebizonyította, hogy a latex óvszer hatékonyabb a nem kívánt terhesség megelőzésében, valamint a betegségek átvitelével szemben. Kimutatták, hogy a nem latex óvszerek nagyobb eséllyel szakadnak el vagy csúsznak le közösülés közben, mint a latex óvszerek. A nem latex óvszerek körülbelül nyolcszor hajlamosabbak a szakadásra, mint a latex óvszerek.

Cipő, fehérnemű és egy női óvszer csomagolása

Női óvszer

A női óvszerfajta egyfajta gátat képez, hogy megelőzze a terhességet, ezáltal megállítva a spermát, hogy ne jusson be a hüvelybe. Hasonló elven működik, mint a férfi óvszer.

Fontos, hogy a női óvszer a szexuális együttlét előtt kerüljön fel a hüvelybe anélkül, hogy a pénisz érintkezzen a vaginával, mivel az előváladék is okozhat nem kívánt terhességet vagy betegségeket.

Helyes használat mellett ez az óvszerfajta is teljes védelmet biztosít a nem kívánt terhességgel és nemi betegségekkel szemben. Közvetlenül szülés, abortusz vagy vetélés után is lehet biztonsággal használni. Olyan nők számára nem javasolt, akik kényelmetlennek tartják a női óvszer felhelyezését és eltávolítását.

A női óvszer előnyei:

 • Véd a nem kívánt terhességtől és nemi betegségektől.

A női óvszer hátrányai

 • Egyes párok úgy találják, hogy az óvszer használata megszakítja a szexet. Ennek elkerülésére illeszd be előre, vagy próbáld ezt az előjáték részévé tenni.
 • A női óvszer erős anyagból készül, de elmozdulhat vagy elszakadhat, ha nem megfelelően használod.
 • Nem olyan széles körben elérhetőek, mint a férfi óvszerek, és drágábbak is lehetnek.
 • A spermiumok néha szex közben is bejuthatnak a hüvelybe, még női óvszer használata esetén is.

A spermiumok bejutása akkor fordulhat elő, ha:

 • a pénisz érinti a hüvely körüli területet, mielőtt a női óvszer behelyezésre kerülne;
 • a női óvszer túlságosan beszorul a hüvelybe;
 • a pénisz véletlenül a hüvely oldala és az óvszer közé kerül;
 • az óvszer megsérülhet az éles körmök vagy ékszerek miatt.

Ezért válaszd a masculan óvszereit

A masculan óvszerek megbízható védelmet biztosítanak szexuális aktus közben. A latex óvszerekkel megelőzheted a nemi úton terjedő betegségeket és a nem kívánt terhességet is. Nézz fel webshopunkra, és böngéssz a sokszínű gumióvszerek és síkosítók közöttl. Tedd felejthetetlenné az estét!

Óvszerfajtákról dióhéjban

Bár többféle óvszerfajta is elérhető a piacon, a legmegbízhatóbb a latex óvszer, ami manapság már rengeteg ízben, színben, méretben és textúrában is kapható. Rugalmasságának köszönhetően ez véd legjobban a nemi betegségektől és a nem kívánt terhességtől. A nem latex óvszer kiváló opció azok számára, akiknél allergiás reakció szokott fellépni a latex használata közben, azonban ezeknél nincs akkora választék, és drágábbak is. A női óvszer is megfelelő opció lehet, azonban nagyobb arányban történhet hiba felhelyezése és használata közben, illetve sok nő nem érzi komfortosnak az előbbi folyamatát. A masculan óvszerekkel te is biztosra mehetsz, hiszen mindig a minőség a legfontosabb a kondomválasztásnál.

1

Vélemény, hozzászólás?