Fogamzásgátló módszerek – hogyan válassz?

Fizikai és hormonális fogamzásgátló módszerek összehasonlítása
2023. március 13

A fogamzásgátló módszerek a terhesség megelőzésére szolgálnak, és bizonyos típusai védelmet nyújtanak a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is. Amikor a fogamzásgátlásról van szó, felmerülhet a kérdés: melyik módszer a legjobb számodra és az életmódod számára? Melyik a legkényelmesebb? Melyik a leghatékonyabb? Mik a lehetséges mellékhatások?

A kérdések megválaszolásához a masculan csapat összegyűjtötte a legnépszerűbb fogamzásgátló módszereket, és a legfontosabb tudnivalókat róluk.

A fogamzásgátlásról általánosságban

A fogamzásgátlásra számos különféle módszer és lehetőség létezik, amelyek hatékonyak és könnyen használhatók. Az alábbi pontokban bemutatjuk őket, hogy könnyebben tudj választani.

Mi az a fogamzásgátlás? 

A fogamzásgátló módszerek a terhesség megelőzésére szolgáló gyógyszerek, eszközök vagy műtétek alkalmazása. Számos különböző típusa van. Némelyik szüneteltethető, míg mások egy életre szólnak. Egyes fajtái a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében is segíthetnek. 

Miért fontos a fogamzásgátlás? Kinek a feladata a fogamzásgátlásra figyelni?

A fogamzásgátló módszerek alkalmazása lehetővé teszi számodra, hogy szabályozd vagy megakadályozd a teherbeesést, és ezáltal a születendő gyermekek számát, illetve a teherbeesések közötti idő hosszát. A nem kívánt terhességek megakadályozásával a fogamzásgátlás csökkenti az esetleges abortuszok számát, és a nemi betegségek terjedését is.

A fogamzásgátlásra mind neked, mind pedig partnerednek érdemes figyelni a meglepetések elkerülése érdekében. 

Régi fogamzásgátló módszerek

  • A fogamzásgátlás hosszú múltra tekint vissza, hiszen még az ókori egyiptomi sírokban is fedeztek fel erre utaló bizonyítékokat. Az 1600-as években Svédországban például a birkabél óvszereket alkalmazták, de előfordultak a halhólyag, és különböző állatok szárított testrészeiből készült darabok is. Az 1800-as években kezdték el a ma is használt gumióvszer elődeinek a gyártását, azonban ezeket még jóval vastagabb anyagból készítették.
  • Persze a gumióvszeren kívül rengeteg más módját is ismerték a fogamzásgátlásnak. A megszakításos közösülés a mai napig népszerű a fejlődő országokban, hiszen a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. Azonban ez sok veszélyt rejt magában, hiszen az előváladék is hordozhat spermiumokat, és még a nemi betegségek ellen sem véd. Ez a módszer nem igazán alkalmas a terhesség megelőzésére, példaként érdemes megnézni ezen országokban a születendő gyermekek számát.
  • Egy másik kedvelt fogamzásgátló módszer a múltból a naptári módszer. Ennek alapjául a menstruációs ciklus szolgál, amely segítségével ki lehet számítani a kevésbé termékeny időszakát egy nőnek. Ez azt jelenti, hogy a tüszőrepedés, vagyis a pete szabaddá válása utáni napokon tartózkodni kell a szexuális együttléttől. A tüszőrepedést egy lázmérő használatával lehet a leginkább nyomon követni, amelyet napi kétszer az ánuszba helyezve lehet alkalmazni. Ekkor a hőmérséklet akár 0,7 fokkal is megnövekedhet. Ez a módszer amellett, hogy rendkívül sok energiát vesz igénybe, nem is teljesen megbízható, hiszen ta nőknél a menstruáció után többször is bekövetkezhet tüszőrepedés. Érdemes azt is megemlíteni, hogy bármilyen bujkáló betegség megváltoztathatja a test hőmérsékletét, így az eredmény sem lesz pontos.

Ha biztos védelmet szeretnél, inkább hagyatkozz a masculan óvszereire, és hagyd ezeket a taktikákat a múltban.

A legmodernebb fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló módszerek szerencsére sokat fejlődtek, és ma már nem kell állati bőrdarabokra vagy a naptárra hagyatkoznod. Az alábbiakban összegyűjtöttük a ma ismert fogamzásgátló módszereket.

Fizikai fogamzásgátló módszerrel óvszert hazsnáló pár

Fizikai fogamzásgátlás

Óvszer

Az óvszer a legkedveltebb és legelterjedtebb fogamzásgátló módszer, amellyel minden bizonnyal te is találkoztál már. Többféle verzió is elérhető, és szinte minden boltban megtalálható. Közel 100 százalékos védelmet biztosít, nem csak a nem kívánt terhesség, de a nemi úton terjedő betegségek ellen is. Fontos kiemelni, hogy ez egy teljesen hormonmentes fogamzásgátlási mód, így használata semmiféle mellékhatással nem jár.

Manapság izgalmas szexuális segédezközként is használhatod, ami garantáltan feltüzeli a hálószobai kalandokat. Próbáld ki a pöttyözött, bordázott, felmelegedő vagy épp ultra vékony változatot partnereddel, és add át magad az élvezeteknek. A masculan óvszereivel ráadásul a pénztárcádat sem kell teljesen kiürítened, hiszen a maximális minőséget garantálja megfizethető áron. 

Pesszárium

Ez egy latexből vagy szilikonból készült, kerek vagy ovális alakú fogamzásgátló eszköz, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. Ez hivatott eltakarni a méh bejáratát, ezzel megakadályozva a spermiumok bejutását. Szintén egy hormonmentes fogamzásgátló módszerről van szó, de felhelyezése igencsak körülményes és gyakorlatot igényel. 

A pesszárium hibaaránya azonban akár 30 százalék is lehet, és növelheti a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét is. Különböző méretek közt tudsz választani, azonban a méretváltozás hízás vagy fogyás esetén gyakori, így állandó ellenőrzést követel.

Hüvelyi szivacs

Ez egy spermaölő anyagokkal átitatott szivacs, amelyet szintén a hüvelyben kell elhelyezni. Mivel ez még egy viszonylag új módszer, kevés adat áll rendelkezésre a hatékonyságáról.

Fiatal pár kipróbál egy fogamzásgátló módszert

Hormonális fogamzásgátló módszerek

Orális fogamzásgátló gyógyszer

Az orális fogamzásgátló módszerek elterjedtek a nők körében, amelyek hormonok segítségével akadályozzák meg a teherbe esést. Általában a gyógyszer ösztrogént és progreszterolt tartalmaz, amely megakadályozza a peteérést. Az orális fogamzásgátló gyógyszer  több mellékhatással is járhat, mint például testsúlyváltozás, depresszió, levertség, szexuális vágy elvesztése és vérrögképződés. 

Ez a módszer sok veszélyt rejt magában, és nem véd a nemi betegségek ellen sem, azonban nem csak a nem kívánt terhességek ellen használják. Az orális fogamzásgátló gyógyszerek valójában képesek szabályozni a test hormonműködéseit, így alkalmasak hormonális bőrproblémák, illetve az endometriózis kezelésére. Ha a fogamzásgátló gyógyszer mellett döntesz, mindenképp konzultálj kezelőorvosoddal, ugyanis átható vizsgálatra van szükséged a gyógyszer alkalmazásához.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű a fogamzásgátló módszerek egy újabb fajtája. Ez egy szilikongyűrű, amely hormonanyagokat bocsát ki a hüvelybe helyezve. Az orális fogamzásgátlóval szemben ez a hüvelyen keresztül juttatja a hormonokat a véráramba. A visszajelzések viszont változóak. Mellékhatásai hasonlóak, mint az orális fogamzásgátló gyógyszernek, azonban többen számoltak be lázról, vérrög képződésről és mellkasi fájdalomról.

Depo-Provera injekció

Ez egy hosszú hatású, erősebb hormonális fogamzásgátló módszer, amely injekción keresztül kerül a véráramba. A hatóanyag megakadályozza a pete teljes kifejlődését, így a hímivarsejt nem tudja megtermékenyíteni azt. 

Mellékhatásai hasonlóak, mint a fentebb említetteknél, és ez sem véd a fertőzések ellen. Mielőtt ezt a fogamzásgátló módszert alkalmaznád, szükséges egy teljes orvosi vizsgálat, mivel csak ez alapján derülhet ki, hogy alkalmas vagy-e a használatára. 

Hormonális méhen belüli eszköz (IUD)

Ez egy olyan eszköz, amelyet a méhcsatornába helyeznek, és folyamatosan hormont bocsát ki, megakadályozva a teherbeesést. Az eszköz évekig is megőrzi hatékonyságát, így nem kell sűrűn cserélni, azonban az első szülést követően szokták az orvosok alkalmazni. 

Elvágott spermiumok a vaszektómia következtében

Sterilizáció

Vaszektómia

A vaszektómia mellett általában olyan férfiak szoktak dönteni, akik egészen biztosak benne, hogy nem szeretnének több gyermeket, vagy egyáltalán gyermeket. Ez egy olyan műtét, amellyel elvágják a csövet, amely az ondót eljuttatja a péniszbe. Ez bizonyos esetekben egy helyreállító műtéttel visszafordítható, amely során újra összekapcsolják a szétválasztott csövet.

Női sterilizáció 

Ez a női fogamzó-képesség teljes megszüntetését jelenti, olyan embereknek javasolt, akik már egészen biztosan nem szeretnének gyermeket. Ezzel a műtéttel a petevezetékek elzárásra kerülnek, és ez a módszer scsak abban az esetben visszafordítható, ha elég hosszú petevezeték marad.

Hogyan válassz számodra megfelelő módszert?

Talán felmerült benned a kérdés, hogy a fentebb említett rengeteg fogamzásgátló módszerből mi alapján válassz? Összegyűjtöttünk pár szempontot, amit érdemes megfontolni mielőtt döntesz.

Egészségügyi állapot

Míg az olyan fogamzásgátló módok, mint a gumióvszer, teljesen biztonságosak, addig a hormonális készítmények nem javasoltak mindenkinek. Használatuk számtalan veszélyt rejthet. A vérrögképződés az egyik legsúlyosabb mellékhatás, amit ezek a készítmények okozhatnak, így átható orvosi vizsgálat javasolt, hogy elkerüld a szívroham vagy sztrók veszélyét, mielőtt emellett a módszer mellett döntenél.

Hatékonyság

A fogamzásgátló módszer megfelelő hatékonysága elengedhetetlenül fontos a nem kívánt terhesség megelőzéséhez. Érdemes olyan módszert választani, ami a lehető legnagyobb védelmet nyújtja a legkisebb hibalehetőséggel.

Egyéni preferencia

Persze azt is vedd figyelembe, hogy neked mi a fontos és mi a kényelmes, hiszen minden ember teljesen más. Érdemes partnereddel is beszélni a különböző lehetőségekről, és azt választani, ami mindkettőtök számára a lehető legkényelmesebb.

Ezért használd a masculan óvszereit

Az eddig feltalált fogamzásgátló módszerek közül egyértelműen a gumióvszer az, amelyik a legnagyobb védelmet nyújtja mellékhatások nélkül, és használata biztonságos szinte bárki számára. A legnagyobb hatékonyság elérése érdekében érdemes minőségi terméket választani, így csökkentve a hibák lehetőségét.

A masculan óvszerek amellett, hogy német minőséget biztosítanak, még az áruk is kedvező. Ha feldobnád a közösen töltött intim pillanatokat, akkor válogass kedvedre webshopunkon a különböző tradicionális és innovatív óvszer kínálatunkból.

1

Vélemény, hozzászólás?