Gyakori kérdések az orgazmusról – megválaszoljuk!

Pár az esőben
2023. augusztus 22

Sokan az orgazmust tekintik a szexuális izgalom csúcspontjának. Ez lehet egy erőteljes vagy épp egy gyengéd érzés. Lehet intenzíven fizikai, érzelmi vagy mindkettő. Minden időpontban és élethelyzetben más élményt nyújthat számodra.

Ebben a cikkben a masculan csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a női és a férfi orgazmusról. Olvass tovább, és teszteld tudásod!

1. Hogyan történik az orgazmus?

Ha éltél már át orgazmust életed során, akkor tudhatod, hogy ez egy rendkívül intenzív érzés. Az orgazmus négy szakaszon keresztül zajlik: izgalom, plató, orgazmus és feloldódás. A szexuális izgalom és az ingerlés kulcsszerepet játszik az érzés kiváltásában és a fokozásában. 

Az izgalmi fázis fizikai és pszichológiai ingerléssel jár, ami a nemi szervek fokozott véráramlását eredményezi. A plató fázisában a szexuális izgalom tovább fokozódik, és a szervezet felkészül az orgazmusra. Ez a szexuális öröm csúcspontja, amely ritmikus összehúzódásokkal és a felszabadulás érzésével jár.

Az orgazmus után a szervezet fokozatosan visszatér a feloldódási fázisba, az izgalom előtti állapotba. A fizikai érintésen és a mentális elkötelezettségen keresztül történő stimuláció fokozza az izgalmat. A vegetatív idegrendszer szabályozza a szexuális választ, a szimpatikus rendszer váltja ki az izgalmat, a paraszimpatikus rendszer pedig elősegíti az orgazmikus választ és az ellazulást.

A masculan Extra Long Pleasure óvszerekkel késleltetheted a magömlést, még több gyönyört okozva ezzel magadnak és partnerednek.

Boldog pár orgazmus átélése után

2. Bárki megtapasztalhatja az orgazmust?

Te is tapasztalhattad már, hogy az orgazmus teljesen más élményt nyújt akkor, amikor például fáradt vagy, mint akkor, amikor tele vagy energiával. Az orgazmikus képesség különböző tényezők miatt egyénenként változhat.

Fizikai tényezők

Bizonyos egészségügyi állapotok, hormonális egyensúlyhiány vagy gyógyszerek befolyásolhatják az orgazmusra adott választ. Ha úgy érzed ezek valamelyike állhat a nehézségeid mögött, érdemes egy szakembert felkeresni a megoldás érdekében.

Pszichológiai tényezők

A stressz, a szorongás, a depresszió, a múltbeli trauma vagy a negatív testkép befolyásolhatja a kielégülés elérésének képességét. Sok esetben egy jó pszichológus vagy terapeuta segíthet ebben, azonban ez gyakran egy hosszú gyógyulási folyamat, és sok türelmet igényel.

Kapcsolati tényezők

Bizalmi és kommunikációs problémák, vagy a partnereddel való érzelmi intimitás hiánya szintén befolyásolhatja a szexuális kielégülést. Ebben az esetben mindenképp törekedni kell a nyitott kommunikációra, amely nem csak a szexuális életedre, de a kapcsolatodra is pozitív hatást gyakorolhat.

3. Különbözik-e a női orgazmus a férfiétől?

Az orgazmus során intenzív örömérzetet tapasztalhatsz a nemi szervekben és az egész testben, legyen szó párkapcsolatról vagy egyéjszakás kalandról. Ez minden egyén számára más, és más érzés lehet.

A szexuális kielégülés után az arcod, a nyakad vagy a mellkasod kipirulhat. Az endorfinok felszabadulása miatt álmosnak, nyugodtnak vagy boldognak is érezheted magad. A férfi és a női orgazmusban vannak hasonlóságok és különbségek is. 

Nőknél a hüvely és a végbélnyílás izmai tizedmásodpercenként egyszer, egymásután körülbelül nyolc-tíz alkalommal húzódhatnak össze. A szív- és légzésszám emelkedhet. A szexuális kielégülés előtt és közben a hüvely nedvessé válhat, és akár ejakulálhat is ez a folyadék. Ez a nők 10-54%-ánál fordulhat elő a kutatások szerint. Közvetlenül utána a csikló érzékenyebb lehet az érintésre.

A férfiak esetében a pénisz és a végbélnyílás izmai fél másodpercenként, egymásután körülbelül tíz-tizenöt alkalommal húzódhatnak össze. A szív- és légzésszám emelkedhet. A péniszből körülbelül 1-2 evőkanálnyi ondó szabadulhat fel. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem ejakulálnak kielégülés közben, de a kettő általában egyszerre történik. Közvetlenül utána a pénisz feje érzékenyebbé válhat.

Az orgazmus intenzitása, időtartama és utóhatásai a férfiak és a nők esetében eltérőek lehetnek. Egyes nők hosszabb ideig tartó, diffúzabb érzésről számolnak be, míg a férfiak gyakran lokalizáltabb és intenzívebb érzéseket írnak le.

A női orgazmus hosszabb ideig tarthat, mint a férfi, de ez egyénenként eltérő. Mindkét nemnél előfordulhat refrakter időszak, de ez a férfiaknál gyakoribb, amely alatt az izgalom és a kielégülés egy ideig nem lehetséges. A nőknél általában rövidebb a refrakter időszak, vagy nincs is, ami bizonyos esetekben többszörös szexuális kielégülést tesz lehetővé.

A masculan Frutti Edition óvszerekkel már az előjátékot is izgalmassá és ízletessé teheted. Vásárold meg most a webshopon!

Pár az ágyban

4. Normális az, ha valakinek nincs orgazmusa közösülés közben?

Teljesen normális, ha nem éred el orgazmust kizárólag közösülés közben. A nők jelentős százaléka nem éli át rendszeresen a szexuális kielégülést kizárólag pénisz-vaginális közösülés során.

Sokan úgy találják, hogy az ingerlés más formáinak, például a klitorisz ingerlésének vagy az orális szexnek a beépítése az együttlétbe, növeli a gyönyör elérésének esélyét. A maszturbáció egy jó megoldás lehet arra, ha esetleg nem sikerül elérned a kielégülést szex közben. Önmagunk kielégítésének megtanulása pozitív hatással van a szexuális életünkre.

Sok nő szeret tárgyakat, például szexuális játékokat, köztük vibrátorokat is használni szexuális élete során mind önkielégítésre, mind pedig a páros szexhez. Mindenki preferenciája és érzékeny pontja más, így érdemes több játékszerrel is kísérletezni, hiszen így olyan dolgokat is felfedezhetsz, amikről nem is gondoltad volna, hogy tetszenek. 

A vágyak és a szükségletek nyílt megbeszélése egymás örömének mélyebb megértéséhez vezethet, ami számodra és partered számára kielégítőbb szexuális élményt eredményez. A mindfulness-terápia (tudatosság terápia) segíthet azoknak a nőknek, akik valamiért nem képesek elérni az orgazmust. Több nő hasznosnak találja a párkapcsolati tanácsadást vagy a szexterápiát is.

5. Lehet-e színlelni az orgazmust?

Az orgazmus színlelése olyasmi, amit sok nő csinált már életének egy bizonyos pontján. Bár ártalmatlannak tűnhet, hosszú távon mindkettőtökre negatív hatással lehet. Ha megérted, hogy a nők miért színlelik a gyönyört, az segíthet jobban kommunikálni, és teljesebb szexuális élményeket szerezni.

A teljesítménykényszer az egyik fő oka annak, hogy sok nő megjátssza az orgazmust. A társadalom irreális elvárásokat támaszt a nőkkel szemben, amikor a szexről van szó, és a nők úgy érezhetik, hogy színlelniük kell a szexuális kielégülést, hogy megfeleljenek az ágyban.

A másik ok, amiért a nők megjátszák a gyönyört, az az attól való félelem, hogy megbántják a partnerük egóját. Sok nőben aggodalmat kelthet, hogy partnerük úgy érezheti nem elég jó az ágyban, és ezért nem tudnak elmenni. Ez egy ördögi kör, hiszen minél inkább aggodalmaskodnak ezen, annál kevesebb a valószínűsége az orgazmus bekövetkezésének. Azt is fontos kiemelni, hogy a szex a valóságban teljesen eltér a mozivásznon látott példáktól. Sok esetben a nőknek nehezebb elérni az orgazmust, illetve ritka az, hogy a felek egyszerre élvezzenek el.

Egyes nők saját önbizalomhiányuk miatt színlelik az orgazmust. Úgy érezhetik, hogyha nem mennek el, akkor kevésbé kívánatosak partnerük számára, így inkább megjátszák a gyönyört. Fontos, hogy nyíltan kommunikáljatok és az őszinteséget ösztönözzétek a szexuális kapcsolatotokban a színlelés elkerülése végett. 

Fiatal pár boldogan összebújik

Az orgazmusról röviden

Az orgazmus mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél egy erőteljes fizikai kielégülés érzését jelenti. Ugyan vannak közös vonások a két nem élményében, de akadnak alapvető eltérések is, mint az időtartam és az utóhatások. A nők nagy százaléka egyáltalán nem vagy nem mindig képes vaginális gyönyört elérni kizárólag a behatolástól. A klitorisz izgatása és az orális szex beépítése az együttlétbe segíthet nektek ebben. Azok a nők, akik színlelik a szexuális kielégülést, sokszor a negatív önértékelés vagy a társadalmi nyomás miatt teszik. Minden esetben fontos, hogy nyíltan kommunikáljatok a jó szexuális élmény elérése érdekében.

Ha vinnél egy kis újítást a hálószobába, próbáld ki a masculan Ribbed+Dotted óvszert, amely extra stimulációt nyújthat a szexuális együttlét közben, miközben elősegítheti az orgazmus elérését.

Készen állsz életed orgazmusára?

2

Vélemény, hozzászólás?