A spiritualitás és a szex: szárnyalj új szintekre!

spirituális kristályok a tengerparton naplementében
2023. január 11

A tél beköszönte sokak számára egyet jelent a depresszióval: ilyenkor rövidebbek a nappalok, és szinte úgy tűnik, hogy a sötétség egészen a végtelenbe nyúlik… Az apróbb és nagyobb örömöket is egyre nehezebb meglelni a mindennapokban… A szürkeség beköltözik a gondolatainkba, és előbb-utóbb úgy érezzük, hogy a mélység magával ránt minket. Van azonban egy igencsak kellemes megoldás: a jó szex segíthet nekünk abban, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, és újra szárnyalhasson a spiritulitásunk!

Az ősi vallások és a szex

Habár a házasság előtti szexet a legtöbb vallás szinte kriminalizálja, azonban ez nem volt mindig így. A kabbala vagy az indiai vallásfilozófia egyik áramlata, a tantra, egyaránt egyfajta spirituális élményként tekint a szexre. Hasonló utalások találhatóak a kereszténység és az iszlám egészen korai időszakaiban is. Ezek az ősi vallások úgy tekintettek a szexre, mint két különálló energia eggyé válására. Tulajdonképpen fogalmazhatunk úgy, hogy a közösülést a meditációhoz hasonló tevékenységként tartották számon. Ha jobban belegondolunk, akkor ebben van némi-nemi igazság: ilyenkor úgy érezzük, hogy testünk-lelkünk egy teljesen másik dimenzióba kerül. Aki rendszeresen él kielégítő szexuális életet, az sokkal könnyedebben veszi az élet kihívásait, javul a közérzete, és kevésbé lesz depresszióra hajlamos.

De mi is pontosan a spiritualitás?

A Wikipedia szerint „A spirituális ember vallja, hogy élete nem önmagáért való – nem öncélú –, hanem egy magasabb szintű rendet, célt és értelmet szolgál. Tetteit, döntéseit ezen elv alapján igyekszik megvalósítani. A spirituálisan gondolkodó ember a világot úgy értelmezi, hogy a tettei egy speciális ok-okozati rendszerben hatnak vissza az életére. Ezt hívhatjuk karmának, sorsnak vagy isteni elrendelésnek. A spirituálisan gondolkodók szerint a világnak vannak az érzékszerveink számára rejtett dimenziói és összefüggései, amelyek ugyanolyan erős hatással lehetnek létünkre, mint a környezetünk érzékelhető része. A spirituális világnézeteket követők vallják, hogy az élet több kell hogy legyen, mint a természet véletlen egyszeri és megismételhetetlen játéka. Vallási hovatartozástól függetlenül szerintük a világot egy magasabb rendezőelv, egy ember felett álló kozmikus törvény, erő irányítja. És míg a materialista szemléletű tudósok elsősorban természeti és fizikai törvények érvényesülése szerint értelmezik a világot, a spirituális irányzatok szerint ez a világrend nem személytelen, és nem lehet pusztán mechanikusként értelmezni.”

Halgassunk Marilyn Monroe-ra…

Érdemes a szexet sokkal inkább szellemi és érzelmi, mintsem fizikai tevékenységként kezelni. Így nemcsak közelebb kerülünk a másikhoz, hanem a világot is máshogy szemléljük majd. Cikkünket pedig egy Marilyn Monroe idézettel zárjuk: „Hála Istennek mind szexuális lényeknek születünk, kár viszont, hogy oly sokan vetik meg ezt a természetes ajándékot.”

1

Vélemény, hozzászólás?