Az óvszer történelme

arany színű masculan gold óvszer aranytömbökön
2022. november 10

A megfelelő védekezés a nem kívánt terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek ellen nem új keletű téma – az óvszer története egészen az időszámításunk előtti ezres évekig nyúlik vissza, mivel bizonyos információk szerint az emberek már ekkor tisztában voltak a szexuális úton terjedő betegségekkel, és próbálták megelőzni őket.

Óvszer a kezdetekben

Az első említést az óvszerről egy olasz anatómus, Gabriele Falloppio tette 1564-ben. Akkoriban természetesen nem latexből és poliuretán anyagokból készültek: az első óvszereknek még finom vászon volt az anyaguk, ezek azonban még nem védtek hatékonyan a nem kívánt terhességek ellen. Az ókori Egyiptomban már állati bőrt használtak az előállításához, azonban az első, tényleg hatékony óvszerek már birkabélből készültek.

Az első jelentős változás az óvszer történelmében az 1700-as években következett be, amikor már elsődleges szempont volt a biztonság és a kényelem. Ekkoriban az óvszer falának a vékonyítása volt az elsődleges cél, azonban ekkor még mindig állati eredetű anyagokat használtak. A birkabelet felváltotta a macskahólyag és a kígyóbőr, aztán a vulkanizálás módszere lehetővé tette a nagyobb rugalmasságú és szakítószilárdságú gumik előállítását. Ennek köszönhetően 1855-ben elkészült az első ilyen anyagú óvszer, 1870-ben pedig már két milliméterre csökkent a vastagságuk.

Néhány érdekesség az óvszerről

  • A franciaországi Grotte Des Combarelles barlangokban található egy i.e. nagyjából 15.000-12.000-ből származó falfestmény, amely egy “tokot viselő” férfit ábrázol. Ezt tartják az első konkrét „feljegyzésnek”, ami az óvszerről készült.
  • Ha megfelelő (vagyis száraz, hűvös) helyen tárolod, akkor a minőségét akár öt évig is megőrizheti.
  • Maga Casanova is használta, de nemes egyszerűséggel angol lovaglókabátnak nevezte.
  • A második világháborúban a katonák esős időben a puskacsőre óvszert húztak, ezzel akadályozták meg, hogy beázzon a fegyver.
  • Ezzel szemben az első világháborúban sem az USA, sem pedig az Egyesült Királyság nem adott óvszert a katonáinak, emiatt több százezer katona szenvedett szifiliszben és gonorrheában.
  • A katolikus egyház sokáig nem tartotta elfogadhatónak az óvszer használatát még a súlyosan fertőzött területeken sem, inkább az önmegtartóztatást javasolták. A változás 2010-ben következett, amikor XVI. Benedek pápa kijelentette, hogy elfogadható a kondom használata abban az esetben, ha az életet ment.
  • Egészen 1918-ig tilos volt reklámozni az óvszereket, azonban az első ilyen témájú reklám csak sokkal később, 1991-ben látott napvilágot.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .