Óvszer történelem

Cleopatra is feltehetőleg ismerte és használta az óvszert
2023. augusztus 4

Ugyan évezredek óta használunk óvszert, de az egészen biztos, hogy a korai formái nem védtek túl jól a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség ellen. Őseink kísérleteztek a teknőspáncéllal, az állati belsőségekkel és a vászonnal is, de a valódi áttörés sokkal később érkezett egy Goodyear nevű tudós fáradhatatlan munkájának köszönhetően. Ebben a cikkben a masculan csapata összegyűjtötte az óvszer történelem minden érdekes, szokatlan vagy épp felkavaró momentumát. Készen állsz?

A fogamzásgátlás korai módszerei – óvszer történelem a kezdetektől

A történelem során a szexuális életet élő emberek ötletes, praktikus, és néha elég visszataszító módszereket találtak a védekezésre a világ minden táján.

Az ókori Egyiptomban a vászonhüvelyeket használták védőburokként a nemi közösülés során. Howard Carter régész és csapata talált egy óvszert Tutanhamon sírjában, amely a fáraó DNS-mintáit tartalmazta. Ez olívaolajjal átitatott finom vászonból készült, és egy zsinórra volt erősítve, ami a derékon volt körbetekerve.

Az ókori Rómában állati hártyákat, például kecskehólyagot alkalmaztak, azonban a történelmi pletyka jóval bizarrab dolgokat is terjeszt. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a rómaiak lemészárolt katonák izmaiból is készítettek óvszert, azonban erre nincsen kézzelfogható bizonyíték.

Római katona - az óvszer történelem szempontjából az ókori Róma érdekes részleteket tartogat

Japánban és Kínában már a 15. század előtt is használtak kondomot. Az előbbiben teknőspáncélból, a későbbiekben vékony bőrből, Kínában pedig olajozott papírból vagy báránybélből készítették ezeket. Nem sokban különböztek a 18. századi Európában használt vászonból vagy állati bélből gyártott óvszerektől.

Reneszánsz

A reneszánsz tudományközpontúsága számos területen, többek között az orvostudományban és a fogamzásgátlásban is előrelépést eredményezett, és így érdekes korba léptünk az óvszer történelmet is tekintve. A 15. századtól a 18. századig az európai tudósok a rómaiak és a görögök által létrehozott alapokra építettek. Olyan ismert tudományos személyiségek, mint például Leonardo Da Vinci, boncolásokon alapuló részletes anatómiai rajzok kidolgozásába kezdtek.

Gabriele Falloppio, a prominens olasz anatómus, akit a petevezeték felfedezéséért tartanak számon, hozzájárult az első ismert óvszerszerű találmány kifejlesztéséhez. A De Morbo Gallico, szó szerint „A francia betegség” című könyvében leír egy vászonból készült tokot, amelyet a szifilisz elleni védelemre használtak. A tokot, amely a makkot fedte, szalaggal rögzítették és nyállal lubrikálták. Az 1100 férfin elvégzett kísérletek azt mutatták, hogy a tok mindenkit megvédett a betegség elkapásától.

Reneszánsz pár - egy fontos kor az óvszer történelem szempontjából

Az ebből az időszakból származó kondomokat bárány- és kecskebélből készítették. A hentesek voltak felelősek ennek a gyártásáért, mivel ők ismerték ezeknek az anyagoknak a rugalmasságát és a szilárdságát. A 17. században jól dokumentálták az óvszer fogamzásgátlóként való használatát. Angliában a termékenységi ráta jelentősen csökkent a belekből és a hólyagból készült tokok alkalmazásának köszönhetően.

A masculan óvszereivel a nemi életed nem csak biztonságos, hanem kényelmes is lehet. Rendeld meg a masculan Gold-ot, és nyújts felejthetetlen élményt saját magad és partered számára!

A gumiipar fejlődése jobb minőségű óvszerekhez vezetett

A valódi fellendülést az óvszergyártásban a gumiipar fejlődése eredményezte. A. Charles Goodyear találmánya, a vulkanizált gumi forradalmasította a gumiipart, mivel tartósabbá és rugalmasabbá tette a termékeket. Goodyear fáradhatatlanul kísérletezett a gumi molekuláris szerkezetének feltárásával – és a 19. század legnagyobb ipari rejtélyének megoldásával. Autógumik, ceruzaradírok, mentőmellények, labdák, kesztyűk és még sok más termék került kereskedelmi forgalomba az ő munkásságának köszönhetően.

A 19. század egy fontos mérföldkő volt az óvszer történelem szempontjából: a vászon óvszer használatáról áttértek a gumi használatára, mivel ennek az anyagnak a tulajdonságai több szempontból kedvezőbbek. A gumióvszer egyik legfőbb előnye az, hogy rendkívül rugalmas és kényelmes viseletet biztosít.

A tömegesen gyártott kondomok megjelenése ebben az időszakban növelte a nagyközönség számára való hozzáférhetőséget, ami hozzájárult a fogamzásgátló módszerként való használat jelentős növekedéséhez. A 20. és 21. században az óvszerhasználat világszerte rohamosan elterjedt, ami a HIV fertőzéssel függ össze. 

Az óvszerek a 20. században

Az első világháborúban a német hadsereg számára a fegyverekkel és a lőszerekkel együtt óvszereket is szállítottak. Az amerikai és a brit hadsereg nem használt kondomot, pedig már akkor is tudták, hogy az segíthet a nemi betegségek megelőzésében. Ennek eredményeként a hadjárat során kiderült, hogy az amerikai hadseregben tömegesen voltak szifiliszes és gonorrheás katonák. Julius Fromm, egy német tudós feltalálta az óvszerek cementbe mártásos módszerét, ezzel a módszerrel ezeket vékonyabbá tette látható csíkok nélkül.

A német hadsereg 

Németországban megjelent az első kondommárka, a Fromm’s Act. Az amerikai hadsereg végül a második világháborúban kezdett el kondomokat küldeni a katonái számára, de a szifilisz és a gonorrhea esetek számának csökkentésében nem értek el számottevő sikert. Ez a penicillin megjelenésének, illetve az emberek nemi betegségekkel szemben tanúsított komolytalan hozzáállásának volt köszönhető. 

Az 1920-as években feltalálták a latexet (egy újabb lényeges felfedezés az óvszer történelem részeként), amely akkor keletkezik, amikor a gumi vízben eloszlik. A latexnak köszönhető a ma is ismert óvszerfajta megszületése. Ez jelentős előrelépést jelentett, hiszen sokkal hatékonyabbak és megbízhatóbbak lettek. Ezt a fajta kondomot akár a nyolcszorosára is ki lehet nyújtani anélkül, hogy elszakadna vagy megsérülne. Óránként 3000 darabot is lehet gyártani belőlük, és elérhetők akár ízesített változatokban is.

Próbáld ki a masculan Frutti Edition-t, és élvezd a trópusi ízeket az ágyban is!

Az óvszert széles körben elismerték, mint a nemi úton terjedő fertőzések elleni alapvető védekezési eszközt, és ennek következtében létfontosságú szerepet játszott a fertőzések terjedésének ellenőrzésére és megelőzésére irányuló közegészségügyi erőfeszítésekben.

A szexualitáshoz való hozzáállás megváltozott

A szexuális forradalom után

Az 1960-as években megváltozott a szexhez és a fogamzásgátláshoz való hozzáállás. A szexuális kérdésekkel és a fogamzásgátlók használatával kapcsolatos nagyobb elfogadás és nyitottság jellemezte a kort.

A kondom kritikus szerepet játszott a HIV/AIDS elleni küzdelemben, különösen az 1980-as évek globális járványa idején.

Újítások jelentek meg tervezésében és anyagában, mint például az ultravékony kondomok, a texturált kondomok és a nem latex alternatívák, mint a poliuretán és a poliizoprén, amelyek az egyének különböző preferenciáit és igényeit elégítik ki.

Ha szeretnél mindig biztonságosan szexelni, akkor látogass el a masculan oldalára, és válassz egy igényeidnek megfelelő, kedvező árú óvszert

A teknőspáncéltól a latexig

Az óvszer hosszú és göröngyös utat járt be mire a ma ismert formájában a boltok polcaira kerülhetett. Először állati belsőségekből, teknőspáncélból és vászonból készítették őket a világ különböző részein. A gumiipar fejlődésének köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá váltak. A ma ismert latex kondomokat az 1920-as években kezdték el kifejleszteni, amelyek ma már mindenféle színben, ízben, formában, méretben és texturában elérhetők. Számodra mi volt a legmeglepőbb történelmi tény a kondomról?

4

Vélemény, hozzászólás?