Nemi betegségek megelőzése óvszerrel

Pár felülnézetben készül az együttlétre
2023. március 28

A nemi betegségek, vagy más néven STD-k (Sexually Transmitted Desease), szexuális érintkezés útján terjednek. Amellett, hogy rendkívül kellemetlenek tudnak lenni, sokszor komoly maradandó problémákat is okozhatnak az egészségedben, legfőképpen ha nem kezeled őket időben. A nemi betegségek gyakoribbak, mint gondolnád, és sokszor nincsenek érzékelhető tüneteik, ezért fontos megfelelően védekezni ellenük.

Ebben a cikkben a masculan csapata összegyűjtött mindent a nemi betegségekről, és azok megelőzéséről.

A nemi betegségek

Mik azok a nemi betegségek, honnan erednek, és hogyan lehet megelőzni őket? Az alábbi pontokban minden fontos információt megtudhatsz róluk.

Mi az a nemi betegség? Mi a közös a nemi betegségekben?

A szexuális úton terjedő betegségek sajnos nagyon gyakoriak. Évente több millió új eset fordul elő a világon. A nemi betegségek vaginális, orális és anális szex révén juthatnak át egyik személyről a másikra. A legtöbbjük ezeknek a betegségeknek vagy enyhe tüneteket okoz, vagy teljesen tünetmentesen van jelen a szervezetben. Ezért lehetséges, hogy úgy kapod el, hogy még csak nem is tudsz róla. Éppen ezért  javasolt a rendszeres STD szűréseken való részvétel. Minél előbb fedezik fel az orvosok a betegséget, annál hatékonyabban kezelhető.

A megfertőződés megelőzése érdekében mindig használj óvszert a szexuális együttlétekhez, és ebbe beletartozik az orális szex is. A védekezés nélküli szex csak olyan pároknál ajánlott, akiknél legalább 6 hónap eltelt egy negatív STD teszt elvégzése után, és csak egymással élnek nemi életet. Anális együttlétnél viszont mindig ajánlott a gumióvszer használata a különböző fertőzések elkerülése végett.

Válaszd a masculan ízesített óvszereit, ha a biztonság mellett valami újítást is szeretnél vinni a hálószobába.


A nemi betegségeknek számtalan fajtája létezik. Egyes STD-k, mint például a szifilisz, a gonorrhoea és a chlamydia, főként szexuális érintkezés útján terjednek. Más betegségek, köztük az ebola és a himlő szexuális úton is elkaphatók, de gyakrabban terjednek ettől eltérő módon. Sok nemi betegség gyógyítható, azonban vannak olyanok, amik egyáltalán nem, vagy maradandó károkat okozhatnak a szervezetedben.

A nemi betegségek történelme – avagy miként vált ez a teljesen stigmatizált betegség többé-kevésbé elfogadott egészségügyi problémává?

A szexuális úton terjedő betegségek évszázadok óta ismertek az emberiség számára. A modern orvoslás megjelenése előtt, az emberek nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatos tudatosságának hiánya hozzájárult a fertőzések széles körű átviteléhez, miközben kevés vagy semmilyen kezelés nem állt rendelkezésre.

A középkorban a szifilisz és a gonorrhoea volt a két legelterjedtebb nemi betegség Európában. Egy elmélet szerint a szifiliszt Kolumbusz Kristóf legénysége kapta el először Amerikában, majd terjesztette szét Európában.

Prostituált a 19. században nem védekezik a nemi betegségek ellen

A 18. és 19. században  higanyt,  arzént és ként használtak a nemi betegségek kezelésére, amelyek gyakran súlyos mellékhatásokkal jártak, és sokan haltak meg higanymérgezésben. A szifilisz első ismert hatékony kezelését a salvarsant, vagy más néven arsphenaminet 1910-ben kezdték el alkalmazni.

A 20. században a penicillin és más antibiotikumok megjelenése a bakteriális nemi betegségek hatékonyabb gyógyításáhozvezetett. Ez sajnos azt eredményezte, hogy az emberek kevésbé találták fenyegetőnek a betegségeket, és még kevésbé próbálták megelőzni ezeket. A 20. század végén megjelentek a vírusos nemi betegségek, mint például a HIV és a herpesz. Ezek olyan fertőzések, amelyek nem gyógyíthatók, és egyes esetekben végzetesek is lehetnek.

 Legfontosabb nemi betegségekhez kötődő világnapok

 • Január 14. A STIQ Világnap azért indult, hogy az emberek elgondolkodjanak szexuális egészségükről, és minél több embert bátorítsanak a rendszeres szexuális egészségügyi ellenőrzésre.
 • Augusztus 22. Ez a nap az STI világnapja, vagyis a vírusos szexuális megbetegedésekre hívja fel a figyelmet.
 • December 1. Az AIDS világnapja, ami az eddig ismert legveszélyesebb nemi úton terjedő megbetegedés, gyakorlatilag 100 százalék a halálozási aránya.

A leggyakoribb nemi betegségek

A nemi betegségeknek és fertőzéseknek megszámlálhatatlan fajtája létezik világszerte, azonban vannak olyanok, amelyek minden országban nagy számban fordulnak elő. A masculan csapata összegyűjtött egy listát a legelterjedtebb nemi betegségekről, és főbb ismertetőjegyeikről. 

Chlamydia

A chlamydia egy gyakori nemi betegség, amely férfiak és nők körében ugyanolyan arányban van jelen. Olyan maradandó károsodást okozhat a női reproduktív rendszerben, amely megnehezítheti, vagy ellehetetleníti a későbbi teherbeesést. A chlamydia potenciálisan végzetes méhen kívüli terhességet is okozhat.

Gyakori tünetek:

 • fájdalom vizelés közben,
 • szokatlan hüvelyi folyás,
 • fájdalom a hasban vagy a medencében,
 • fájdalom szex közben,
 • vérzés szex után,
 • vérzés a menstruációs perióduson kívül.

Kezelési módok:

A chlamydia kezelése egyszerű, a betegség teljesen gyógyítható. Szájon át bevehető antibiotikumok 10 napig tartó folyamatos szedésével elérhető a gyógyulás. A gyógyszerek szedése alatt a beteg még fertőzhet.

Gonorrhea

A gonorrhoea fertőzést a Neisseria gonorrhoeae baktérium okozza, ami megfertőzi a reproduktív traktus nyálkahártyáját, beleértve a méhnyakat, a méhet és a petevezetékeket nőknél, valamint a húgycsövet nőknél és férfiaknál.

Gyakori tünetek:

 • sűrű, zavaros vagy véres váladék a péniszből vagy a hüvelyből,
 • fájdalom vagy égő érzés vizelés közben,
 • erős menstruációs vérzés vagy menstruáció közötti vérzés,
 • fájdalmas, duzzadt herék,
 • fájdalmas székletürítés,
 • anális viszketés.

Kezelési módok:

A gonorrhoea teljesen gyógyítható korai felfedezés esetén, kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik.

Szifilisz

A szifilisz egy nemi úton terjedő fertőzés, amely kezelés nélkül súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A fertőzés szakaszosan fejlődik ki (elsődleges, másodlagos, látens és harmadlagos). Minden szakasznak különböző jelei és tünetei lehetnek.

Gyakori tünetek:

 • láz,
 • duzzadt nyirokcsomók,
 • torokfájás,
 • foltos hajhullás,
 • fejfájás,
 • fogyás,
 • izomfájdalom,
 • fáradtság.

Kezelési módok:

A kezelésre a betegség legtöbb stádiumában ma is injekció formájában adott kristályos penicillint használnak. A kezelési 3×3 hetes injekciókúra, napi 2 – 4 millió nemzetközi egység penicillin injekció adása mellett.

Herpesz

A herpesz egy gyakori vírus, amely sebeket okoz a nemi szerveken vagy a szájban. A herpesz fájdalmas lehet, de általában nem vezet komoly egészségügyi problémákhoz.

Gyakori tünetek:

 • egy vagy több hólyag a nemi szerveken, a végbélen vagy a száj körül 

Kezelési módok:

A hólyagokhoz nem szabad hozzáérni, meg kell várni, míg azok elszáradnak maguktól és begyógyulnak. Ha a hólyagfedél mégis lejön, fertőtlenítsd és alkalmazz hámosító kenőcsöt. A hólyagokat nem lehet nyomkodni vagy megvakarni, mert a bennük levő folyadék fertőző.

HIV

A HIV (humán immundeficiencia vírus) egy olyan vírus, amely megtámadja a szervezet immunrendszerét. Ha a HIV-t nem kezelik, az AIDS-hez (szerzett immunhiányos szindrómához) vezethet. Jelenleg nincs hatékony gyógymód rá.

Gyakori tünetek:

 • láz,
 • hidegrázás,
 • kiütés,
 • éjjeli izzadás,
 • izomfájdalom,
 • torokfájás,
 • fáradtság,
 • duzzadt nyirokcsomók.

Kezelési módok:

A HIV kezelését antiretrovirális terápiának (ART) nevezik. Az ART magába foglalja a HIV-gyógyszerek kombinációjának mindennapi szedését. Az ART nem gyógyítja meg a HIV-t, de a HIV-gyógyszerek segítenek a HIV-fertőzöttek hosszabb és egészségesebb életében.

HPV

A HPV a humán papillomavírus rövidítése. A HPV egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzés, amely általában nem mutat tüneteket, és magától elmúlik, de néha súlyos betegséget is okozhat. A HPV felelős szinte minden genitális szemölcsért és a méhnyakrákért, illetve az anális rákos megbetegedések 90 százalékáért.

Gyakori tünetek:

 • Nincs semmilyen tünete.

Kezelési módok:

Magára a vírusra nincs kezelési mód. Vannak azonban gyógymódok a HPV által okozott egészségügyi problémákra. A genitális szemölcsöket orvosi segítséggel lehetséges kezelni.

Egyenruhás lány óvszerrel megelőzi a nemi betegségeket

Az óvszer az egyik legbiztonságosabb megelőzési forma

Az óvszer használata a ma ismert leghatékonyabb megelőzési forma a nemi betegségek ellen, közel 100 százalékos védelmet biztosít.

Okai:

Az óvszer működése

Az óvszer a fogamzásgátlás egyik leghatékonyabb módszere. A masculan óvszerek vékony latexból készülnek, és védelmet nyújthatnak a nemi betegségek ellen, ha helyesen használják vaginális, anális és orális szex közben.

Elérhetőség

A masculan óvszerek bárki számára elérhetők kedvező áruk miatt, és a legtöbb élelmiszer boltban, drogériában és patikában is megtalálhatók.

Hatékonyság

Az óvszerek helyes használat mellett közel 100 százalékos védelmet nyújtanak a nemi betegségek, és még a nem kívánt terhesség ellen is. Ha szeretnéd ellenőrizni tudásod az óvszer helyes használatáról kattints, és olvad el ezt a cikket.

Nem invazív

Ezek hormonmentes készítmények, így egyáltalán nem megterhelők a szervezet számára, és nem kell számolni különböző kellemetlen mellékhatásokkal. 

Nemi betegségek tesztelése az anonim teszt központban

Mi a teendő, ha felmerül egy nemi betegség megléte?

Ha nemi betegség jeleit véled felfedezni magadon, haladéktalanul fordulj kezelőorvosodhoz vagy egy anonim teszt központhoz, és győződj meg róla, hogy egészséges vagy-e. Amennyiben pozitív eredményt kapsz a tesztre, mindenképp értesítsd szexuális partnereidet, és kezd meg az orvosod által ajánlott kezelési módot.

Ezért használd a masculan óvszereit

A masculan óvszerek a német minőséget biztosítják elérhető áron. Ha megbízható védelmet keresel a nemi betegségek ellen, nézz be a masculan webshopra, és válassz óvszereink közül. Az óvszereket mindig vízbázisú síkosítóval használd, mivel ez nem roncsolja az anyagukat, és így nagyobb védelmet biztosítanak. Válogass ízesített, hagyományos vagy magától melegedő síkosítóink közül a webshopon.

1

Vélemény, hozzászólás?