Minden, amit a latexallergiáról tudnod érdemes

Fiatal lány latex mentes óvszert használ a latexallergia miatt
2023. július 19

A latexallergia a természetes gumilatexben, a gumifából készült termékben található bizonyos fehérjékre történő negatív reakció. Ha latexallergiád van, a szervezeted a latexet egy káros anyaggal téveszti össze.

Viszkető bőrt és csalánkiütést, vagy akár anafilaxiát is okozhat, ami egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely torokduzzanatot és súlyos légzési nehézséget idézhet elő.

A latexallergia megértése, és a latex gyakori forrásainak ismerete segíthet megelőzni az allergiás reakciókat.

A latexről

A latex a gumifa (Hevea brasiliensis) nedvéből nyert természetes gumi. A természetes gumilatexet leggyakrabban kesztyűk, úszósapkák, rágógumik, matracok, katéterek, gumiszalagok, lufik, teniszcipők és számos más sportcikk gyártásához használják. A szintetikus latexeket gyakran alkalmazzák olyan bevonatokban, mint például a latexfestékek.

Természetesen a latex az elsőszámú és a legmegbízhatóbb anyag a gumióvszerek gyártásában.

 1. A latexet átszűrik és adalékanyagokkal keverik össze. A koaguláció, vagyis a véralvadás megakadályozása érdekében kémiai anyagokat adnak hozzá.
 2. Az összetevők szétválasztása érdekében centrifugában dolgozzák fel.
 3. A folyékony latexet óvszerformákba öntik.
 4. A formákat a vulkanizáláshoz felmelegítik.
 5. Az óvszereket kiveszik, ellenőrzik többféle módon, kimossák és megszárítják.
 6. Ezután biztonságos csomagolásba csomagolják őket a védelem érdekében.

Latexallergia vizsgálat

A latexallergiáról

A latexallergiában szenvedő egyének immunrendszere túlreagál a latexben található fehérjékre, és allergiás reakciót vált ki. A latex termékekkel való hosszan tartó vagy ismételt érintkezés a latexallergia elsődleges oka. Ez az allergiatípus a lakosság körülbelül 4,3 százalékát érinti.

Ha allergiás vagy a latexre, akkor valószínűleg a latexgumi termékek, például a kesztyűk vagy a léggömbök érintése után is jelentkezhetnek a tünetek. Akkor is előjöhetnek a tüneteid, ha belélegzed a levegőbe kerülő latexrészecskéket, például amikor valaki leveszi a latexkesztyűjét.

A latexallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek. A reakció attól függ, hogy mennyire érzékeny valaki rá, mennyi latex-szel érintkezik vagy lélegez be. A reakció minden további latex-szel való érintkezéssel súlyosbodhat.

A leginkább veszélyeztetett személyek:

 • Az egészségügyi dolgozók, akik gyakran használnak latexkesztyűt;
 • többszörös műtéti vagy katéteres beavatkozást átélő személyek;
 • más allergiában szenvedő személyek (pl. szénanátha, bizonyos ételallergiák), vagy a családban előfordult allergiás esetek.
Latexallergia egyik tünete a csalánkiütéses bőr

Tünetek

A latexallergiának több fokozata van az egészen enyhétől a súlyosig, így érdemes mindig odafigyelni, ha észreveszed a jeleket.

Enyhe tünetek:

 • Bőrpír, viszketés vagy csalánkiütés;
 • orrfolyás vagy tüsszögés.

Közepes tünetek:

 • Légzési problémák, például köhögés, sípoló légzés vagy légszomj;
 • mellkasi szorító érzés;
 • duzzanat, különösen az arcon, az ajkakon, a nyelven vagy a torokban;
 • hányinger, hasi görcsök vagy hányás.

Életveszélyes tünetek: anafilaxia

A latexre adott legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxia, amely halálos is lehet. Az anafilaxiás reakció a latexnek való kitettség után azonnal kialakul a nagyon érzékeny embereknél. Az első érintkezésnél ritkán fordul elő.

Az anafilaxia tünetei a következők:

 • Légzési nehézség,
 • csalánkiütés vagy duzzanat,
 • hányinger és hányás,
 • zihálás,
 • vérnyomáscsökkenés,
 • szédülés,
 • eszméletvesztés,
 • zavarodottság,
 • gyors vagy gyenge pulzus.

Mikor fordulj orvoshoz?

Azonnal hívj mentőt, ha anafilaxiás reakciód van!

Ha a latexnek való kitettség után kevésbé súlyos reakcióid vannak, beszélj háziorvosoddal, és mielőbb végeztess allergiavizsgálatot.

A latexallergia és a nemi élet

A latex a leggyakrabban használt anyag az óvszergyártásban. A tanulmányok azt mutatják, hogy a latex óvszer a legjobb a szexuális úton terjedő fertőzések, és a nem kívánt terhesség megelőzésében. Rendkívül rugalmas anyaguknak köszönhetően hatékonyak a lecsúszás és a szakadás kockázata ellen. A latex óvszerek széles körben elérhetőek különböző méretben, formában és textúrában, hogy minél jobban megfeleljenek az egyéni preferenciáknak. A gumióvszer folyamatos használata a latexallergiás egyéneknél növelheti az allergiás reakciók kockázatát a szexuális tevékenység során.

A masculan óvszereivel mindig gondtalanul élvezheted a biztonságos szexuális együttléteket.

Az allergiás reakciók kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak, és akár súlyosabb tünetekhez, például anafilaxiához is vezethetnek. Egyes esetekben az allergiás reakció a nemi szervek területére korlátozódhat, míg más esetekben a test más részeire is átterjedhet. Az allergiás reakcióktól való félelem visszatarthatja az óvszerhasználatot, növelve a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatát. Fontos, hogy a latexallergiás egyének tisztában legyenek a biztonságos és hatékony alternatív megoldásokkal.

Latex mentes óvszer a latexallergia kivédésére

Nem latex anyagú óvszerek

Ugyan a latex óvszer a leginkább ismert és elérhető, de a latexallergiások számára más opciókat is kifejlesztettek.

Poliuretán óvszerek

Ezek gumi helyett vékony műanyagból készülnek. Mivel a poliuretán óvszerek kevésbé nyúlékonyak, ötször nagyobb valószínűséggel szakadnak vagy törnek el, mint a latex óvszerek. A laza illeszkedés súrlódást is okozhat, ami elősegíti a törést. Az extra síkosítás segíthet csökkenteni ennek kockázatát.

Poliizoprén óvszerek

Szintetikus gumiból készülnek, és nem tartalmazzák azokat a fehérjéket, amelyek allergiás reakciót okoznak. Ezek az óvszerek hasonló védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség és nemi betegségek ellen, mint a latex, azonban jóval drágábbak.

Báránybőrből készült óvszerek

Nem gyakran használt óvszerfajta. Bár a báránybőr óvszereknek apró pórusai vannak, ezek túl kicsik ahhoz, hogy a spermiumok átjussanak rajtuk, így megfelelő védelmet nyújtanak.

Poliizoprém óvszert tartó lány

Fontos teendők a latexallergiában szenvedők számára

Fontos gondosan elolvasni az óvszercsomagolásán található címkéket, így meg lehet bizonyosodni arról, hogy az alkalmas-e latexallergiások számára vagy sem. Érdemes olyan kifejezéseket keresni, mint a “latex nélküli” vagy az olyan speciális anyagok, mint a poliuretán vagy a poliizoprén elnevezések.

Ajánlott nyíltan és őszintén beszélni a szexuális partnerrel a latexallergiáról, így nem érheti meglepetés egyikőtöket sem, és ezáltal nem költ a partnered sem feleslegesen latex alapú kondomra. Érdemes beszélnetek a nem latex alapú óvszerek használatával járó kockázatokról is, illetve az alternatív védekezési módokról a nemi betegségek és a nem kívánt terhességgel szemben.

Az orvos úgy is megítélheti, hogy érdemes lehet egy allergiásnak epinefrin autoinjektort tartani magánál a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére.

A latexallergiáról röviden

A latex óvszerek a legmegbízhatóbbak a piacon, azonban az embereknek egy kis százaléka allergiás rájuk. A latexallergia fokozatosan jelentkezik, és a latex-szal történő fokozott érintkezés által súlyosbodhat. Az allergia első jeleinél érdemes orvoshoz menni, illetve kerülni az anyaggal történő érintkezést. A tünetekkel rendelkező személyek számára többféle nem latex óvszer is elérhető a piacon, mint például a poliizoprém, a báránybőr vagy a poliuretán. Amennyiben nem vagy allergiás a latex óvszerekre, a masculan kínálata rengeteg izgalmas opciót kínál számodra.

1

Vélemény, hozzászólás?