Ezeket mondd, ha a másik nem akar óvszert húzni

Színes léggömbök
2024. január 19

Már a hálószobában vagytok: vadul csókolóztok, leveszitek a nadrágotokat, lecsúszik a bugyi, az alsónadrág, és alig várod, hogy egymáséi lehessetek, amikor jön a pofára esés… A másik nem akar óvszert húzni, nem értetek egyet az óvszer viselés fontosságáról.

Talán te is voltál hasonló helyzetben. Lehet, hogy lefagytál, lehet, hogy nem mertél nemet mondani. Persze az is lehet, hogy kiálltál magadért, és konfliktus lett az egészből, pedig olyan jól alakult már a randi. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mit lehet ilyenkor tenni, mit lehet ilyenkor mondani, és hogy mi a teendő, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe. Illetve melyek azok a helyzetek, amikor nem baj, ha a másik nem akar óvszert húzni.

Arról, hogy hogyan kell felhúzni helyesen az óvszert és arról, hogy mit tegyél, ha lelankadsz a gumitól, már korábban írtunk a masculan blogon. Az előző linkekre kattintva tudod elolvasni ezeket a hasznos blogbejegyzéseket. A célunk egyébként semmiképpen a riogatás, viszont muszáj tisztában lenned az egészségügyi kockázatokkal, ha nem védekeztek óvszerrel:

  • A nem kívánt terhesség kockázata: pasiként ugyan nem eshetsz teherbe, de ha csaj a partnered, akkor ez vele megtörténhet. Testileg és lelkileg is nagyon megrázó dolgoknak teszed ki, ha véletlenül teherbe esik.
  • Nemi úton terjedő betegségek: sajnos itthon sok a tévhit ezekkel kapcsolatban, és sok a nemi beteg is. Vannak olyan fertőzések, mint például a HPV, amely évek múlva okozhatnak daganatot. Ami a legfontosabb, hogy sok nemi úton terjedő betegségnek nincs is tünete. Tehát nem lehet következtetni ránézés alapján, hogy a másik hordoz-e valamit vagy sem.
  • Orálisan is el lehet kapni nemi úton terjedő betegségeket.
Óvszer nyalókás csomagolásban

Ezt a témát még lehetne bőven részletezni, de most csak a legfontosabbakat írtuk le. Valószínűleg már olvastad is ezeket sokszor, de mi azt gondoljuk, hogy ezt nem lehet elégszer elmondani. Nemcsak az a fontos, hogy ezekkel tisztában legyél. Hanem az is, hogy legyen elég önbizalmad ahhoz, hogy kiállj magadért, ha a másik nem akar óvszert használni.

Mi van, ha nem akar óvszert húzni egyéjszakás kapcsolatban?

Tegyük fel, hogy elmész egy buliba, felszedsz valakit, hazamész vele, és ahogy a cikk elején írtuk, kiderül, hogy ő nem akar óvszert használni. (Egyébként itt most azért írjuk, hogy használni, nem pedig húzni, mert olyan is van, hogy a csaj nem akarja gumival, ne fogjunk rá mindent a pasikra! Persze általánosabb az, hogy a férfiak nem szeretnének óvszert húzni.)

Ez most nem lesz túl romantikus tanács… A filmekben, sorozatokban nem igazán lehet erre példát látni – ott valahogy a védekezéssel és a nemi betegségek elkerülésével mintha nem foglalkozának…

Szóval mielőtt belevágsz bárkivel egy egyéjszakás kalandba, mielőtt felmész hozzá, vagy ő hozzád, kommunikáljatok erről. Tisztázd előre, hogy te óvszerrel védekezel. Meg lehet kérdezni, hogy a másiknál van-e óvszer, ha pedig nálad van, akkor el lehet mondani, hogy “Nyugi, nálam van óvszer!” 

Gondolj bele abba, ha valaki nem szeretne óvszert húzni veled, akkor nagyon nagy valószínűséggel ezt korábban másokkal sem tette meg. Az, hogy neki kényelmetlen, nem elég indok. Sajnos kialakulnak rossz önkielégítési szokások, ami miatt lelankadhat az óvszertől. De emiatt a te egészségedet ne kockáztassa! Itt egy nagyon gyakorlati tippes blogcikkünk, amelyben megmutatjuk, hogyan lehet gyakorolni, hogy az óvszer ne zavarjon. És ne felejts el orál közben is védekezni! Óvszerből lehet készíteni dental damet, vagyis “nyalókendőt”, ezt majd később megmutatjuk, hogyan kell csinálni!

Összefoglalva: a védekezési módszer megbeszélése is a konszenzus vagyis a közös beleegyezés része. Rábeszélni valakit arra, aki óvszerrel szeretne védekezni, hogy ne használjatok gumit – “majd úgyis kihúzom időben” – nagyon gáz dolog. Arról szól, hogy a te kényelmed sokkal fontosabb neked, mint a saját és a másik egészsége.

Tanácstalan nő

Határozottan mondj nemet, ha a másik nem szeretne óvszerrel védekezni! Olyan is lehet, hogy korábban azt mondta, hogy nem probléma számára, de közben kiderül, hogy ő mégsem szeretne gumival együtt lenni. Abszolút megvan a jogod, hogy NEMet mondj!

Mi van, ha az óvszer kérdés egy párkapcsolatban?

Ha összejön két ember, akkor egy felnőtt, tudatos párkapcsolatban megbeszélik a felek, hogy hogyan védekezzenek. Persze nagyon fontos, hogy őszintén beszéljenek a szexualitásról, a vágyaikról, vagy teljesen más témákról is,  de most ebben a blogbejegyzésben csak a védekezéssel foglalkozunk. 

Ha azonos neműek vagytok, akkor a nem kívánt terhesség nem jön szóba, de attól még ott vannak a nemi úton terjedő betegségek. Ezek ellen a legelérhetőbb és legbiztonságosabb védekezési módszer az óvszer. 

Nyilván olyan is van, hogy nem tudjátok, merre megy a kapcsolat – ez most hosszú távú dolog vagy csak “friends with benefits”. Egészen addig használjatok óvszert, amíg nem csináltatok “tisztasági papírt”. Csúnya a magyar neve, mert azt sugallja, hogy aki nemibetegség szűrésre megy, az nem tiszta, pedig csak arról szól, hogy tudatos és figyel az egészségére. Na, de mi ez a tisztasági papír? Ha elhatároztatátok, hogy szeretnétek monogám kapcsolatban lenni egymással – vagyis másokkal nem éltek nemi életet, csak a partneretekkel – akkor menjetek el nemi betegség szűrésre. Így biztosak lehessetek abban, hogy nem adtok tovább vagy kaptok el nemibetegséget. Persze attól még a fogamzásgátlás kérdése marad, ha heteró kapcsiról van szó.

Szóval akkor oké óvszer nélkül együtt lenni…

  • ha megvan a megfelelő fogamzásgátló módszer, ami passzol a nő testéhez,
  • ha megcsináltátok a tisztasági papírt,
  • és megvan a bizalom és az őszinteség egy monogám kapcsolathoz.

2

Vélemény, hozzászólás?