Előzd meg a bajt! – December 1., az AIDS világnapja

2022. december 1

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) az emberi immunhiány vírusa (HIV) által előidézett tünetegyüttes, amelynek halálozási rátája gyakorlatilag 100%-os. Az AIDS-et 1981. december 1. óta jegyzik különálló betegségként, de már jóval korábban megjelent és mindössze csak néhány esetben volt példa AIDS betegek gyógyulására, éppen ezért a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megelőzés – erre az egyik leghatékonyabb módszer az óvszer használata, a monogám párkapcsolat, illetve az egyszer használatos fecskendők használata.

Sok tévhit övezi a betegséget, éppen ezért fontos hangsúlyozni: a vírus csak akkor terjed, ha a fertőzött vére, anyateje, hüvelyváladéka, ondója vagy éppen a könnye a másik személy nyálkahártyájára, vagy sebén keresztül a véráramba kerül. Leegyszerűsítve: a kézfogás, közös mosdó- illetve evőeszköz-használat, tüsszentés, köhögés, illetve a vérszívó rovarok sem jelentenek potenciális veszélyforrást.

A Magyarországon élő HIV-fertőzöttek száma jelenleg nem ismert, azonban a kórokozó tovább terjed annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben dollármilliókat költöttek a prevenció fontosságát hangsúlyozó kampányokra az egészségügyi világszervezetek.

Igaz, hogy az utóbbi időben számos biztató eredményt értek el a kutatók, azonban ténylegesen hatékony, alkalmazott gyógymód egyelőre nem létezik, viszont egy valamiben egyetértenek a szakemberek: a legfontosabb és leghatékonyabb módszer a megelőzés.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .